Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prostori so že zagotovljeni, v kratkem se bo začela njihova prenova. Gre za islandski model, t. i. Barnahus – hiša za otroke, pojasnjuje Andrej Del Fabro s pravosodnega ministrstva: "Gre za do otrok prijazno multidisciplinarno in medinstitucionalno obravnavo, kar pomeni, da se v hiši srečujejo različne stroke in različne institucije, ki otroke obravnavajo."

Najprej bodo v hiši sprejeli otroke, žrtve spolnih kaznivih dejanj. "Predvsem otroci, ki bodo morali pričati za potrebe kazenskega postopka na sodišču, bodo pričanje bodisi v vlogi žrtve bodisi priče opravili v hiši za otroke, kjer se bo z njimi pogovarjal posebej usposobljen strokovnjak," pravi Del Fabro.

Na voljo bo tudi ustrezna psihosocialna podpora. "Želimo predvsem zmanjšati potrebo po tem, da otrok svojo zgodbo, kaj se mu je zgodilo oz. čemu je bil priča, večkrat ponavlja po nepotrebnem pred različnimi institucijami," ključno prednost opisuje Del Fabro.

Kot rečeno, se bo v kratkem začela prenova hiše, prav zdaj pa potekajo posvetovanja z različnimi skupinami otrok, ki bodo povedali, kako naj se prostori uredijo, da bo ustvarjeno okolje, v katerem bi se sami počutili dobro.