Nekdanji mariborski župan in tudi nekdanji vidni član SLS-a Franc Kangler v Mariboru ustanavlja svojo stranko. Motiva sta dva, in sicer kriva obsodba in neučinkovita vlada. Foto: BoBo
Nekdanji mariborski župan in tudi nekdanji vidni član SLS-a Franc Kangler v Mariboru ustanavlja svojo stranko. Motiva sta dva, in sicer kriva obsodba in neučinkovita vlada. Foto: BoBo

12. maj je pomemben datum za slovensko strankarsko demokracijo. Na današnji dan leta 1988 je bila v Unionski dvorani v Ljubljani ustanovljena Slovenska kmečka zveza, prva demokratična politična stranka v Sloveniji po drugi svetovni vojni.

Stranka je nato doživljala izredno burne čase, spremenila ime v SLS, se združila s SKD-jem, od nje se je pozneje odcepila Nova Slovenija, svoje dno pa je dosegla pred zadnjimi volitvami, ko je prvič v svoji zgodovini ostala pod parlamentarnim pragom.

Ime ljudska stranka pa je očitno dovolj mikavno, da se bo na slovenski zunajparlamentarni sceni od danes naprej pojavljalo kar dvakrat.

Nekdanji mariborski župan in tudi nekdanji vidni član SLS-a Franc Kangler v Mariboru ustanavlja svojo stranko. Motiva sta dva, in sicer kriva obsodba in neučinkovita vlada. Županovo listo bo ob tem preimenoval v Novo ljudsko stranko, s čimer je razjezil predsednika Slovenske ljudske stranke Marka Zidanška.

"Izredno nekorektno glede na to, da je Slovenska ljudska stranka samo ena. Zakon o političnih strankah jasno govori, da se morajo imena med seboj jasno razlikovati. To jemljem tudi kot provokacijo," je poudaril Zidanšek.

Kangler pa pravi, da SLS ponuja roko dialoga: "Mi jih ne napadamo, Bog ne daj. Jaz mislim, da so se zdaj tudi malo prebudili, da bodo bolj aktivni in da si bodo res prizadevali, da na naslednjih volitvah naredijo vse, da pridejo v parlament."

"To je zelo pavšalna ocena. Slovenska ljudska stranka je v mojem predsedovanju postavljena v slovenski prostor. Prenovili smo svoj program, vmes izpeljali statutarni in programski kongres. Državljanom in državljankam Slovenije ne želim poslovnega modela mariborskih radarjev," je Zidanšek ost usmeril proti Kanglerju.

Pomoč SDS-u v Mariboru?
V zadnjem času je bilo kar nekaj namigov, da bo Franc Kangler stranko ustanovil tudi zato, da bo z njo pomagal SDS-u v Mariboru, kjer doslej pretiranega uspeha ni bilo.

"Gre za špekulacije, ne vem, kaj bi imeli s Slovensko demokratsko stranko. Jaz sem dober tako z Janezom Janšo kot z Ljudmilo Novak iz Nove Slovenije, pa tudi z nekaterimi iz SD-ja," je odvrnil Kangler, ki tako kot Zidanšek sicer govori o nujnosti povezovanja sorodnih strank. Volivci pa bodo ob SDS-u in NSi-ju odslej na izbiro imeli tudi dve ljudski stranki.