Srečanje Zorana Jankovića s predstavniki pokrajinskih in lokalnih odborov stranke Pozitivna Slovenija. Preštevali so se in se poenotili. Foto: BoBo
Srečanje Zorana Jankovića s predstavniki pokrajinskih in lokalnih odborov stranke Pozitivna Slovenija. Preštevali so se in se poenotili. Foto: BoBo
Poenotena PS, nastajanje novih strank - kdaj na volitve?

Danes so se srečali tisti, ki verjamejo v PS, in si postavili cilje za bližnjo prihodnost, je po koncu dejal Janković. Razpravljali so zlasti o tem, kako bodo "šli nazaj med ljudi". Po njegovih besedah se je danes tudi znova potrdilo, da verjamejo v strankin program Slovenija 2020. Za cilj na predčasnih volitvah so si postavili to, da pridobijo zaupanje državljanov, in "jasno, zmagati".

Ponovil je, da niso zrušili vlade in da so zahtevali le uresničevanje programa stranke. Če so se v koaliciji odločili za predčasne volitve, pa naj bodo te čim prej, je dodal. Janković se je obregnil tudi ob ponedeljkove izjave nekdanjega vodje poslancev PS-ja Janija Möderndorferja, ki se skupaj z Alenko Bratušek podaja v ustanovitev nove stranke.

"Kolega Jani je včeraj rekel, da je njihov cilj premagati PS na volitvah. Čuden cilj so si postavili," je povedal Janković. Dodal je, da je v težki dilemi, kako komunicirati s štirimi kolegi, ki so zapustili PS: "Ne gre za strankarsko pripadnost ali politično opredelitev, gre čisto za osebne odnose. Z nekaterimi sem prijateljeval in se družil 30 let in preprosto vsega ne razumem."

Dva poslanca naj bi se vrnila
A PS gre naprej, je izpostavil in napovedal, da se bosta med poslance PS-ja vrnila dva izmed tistih, ki so poslansko skupini zapustili. "Bosta povedala sama," je odvrnil na vprašanje, za katera poslanca gre, in dodal, da so vrata PS-ja odprta vsem "kolegom, ki so šli".

Nekateri mu, kot pravi, očitajo njegov ego, spet drugi, da rešuje družinsko ekonomijo in preiskave ter da se je zato odločil znova kandidirati za predsednika stranke. "O egu pri svojih letih zelo težko govorim, saj sem praktično dosegel vse svoje ambicije. Odkar sem na funkciji župana in predsednika PS-ja, pa so podjetja mojih sinov kvečjemu na poti navzdol, prav tako ne boste našli niti enega posla z Mestno občino Ljubljana. In rad bi vedel, kako je mogoče, da z vodenjem PS-ja rešujem zadeve glede preiskav zoper mene? A to gospod notranji minister sam ureja, pa po sebi sodi? Kot vem, tudi tisti, ki je bil mnogo močnejši predsednik stranke, ni mogel vplivati na delovanje sodstva."

Mencinger ostaja na listi PS-ja
Neformalnega posveta PS-ja v Ljubljani se je udeležilo okoli 100 predstavnikov regionalnih in lokalnih odborov ter vrh stranke, pa tudi nosilec kandidatne liste za evropske volitve Jože Mencinger. Ta se z dogajanjem v slovenski politiki ne želi ukvarjati, poudaril pa je, da je v dobrih odnosih tako z Bratuškovo kot z Jankovićem.

Poenotena PS, nastajanje novih strank - kdaj na volitve?