Generalni direktor je predloge za urednike, ki so temeljili na večinski podpori zaposlenih in stalnih honorarnih sodelavcev, podprl. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor je predloge za urednike, ki so temeljili na večinski podpori zaposlenih in stalnih honorarnih sodelavcev, podprl. Foto: MMC RTV SLO
Miha Lampreht
Direktor Radia Slovenija je imena kandidatov posredoval 31. decembra, generalni direktor zavoda Filli pa jih je potrdil v torek. Foto: MMC RTV SLO

Nove urednike je generalnemu direktorju RTV Slovenija Marku Filliju predlagal direktor Radia Miha Lampreht, Filli pa jih je potrdil. Postopek za izbor odgovornih urednikov Televizije Slovenija pa še poteka.

Uredniki so dobili podporo novinarjev
Lampreht je pojasnil, da so se o novi odgovorni urednici prvega programa člani uredništva izrekali 28. decembra, izbirali pa so med dozdajšnjo odgovorno urednico Tatjano Pirc in nekdanjo odgovorno urednico drugega programa na Radiu Slovenija Darjo Groznik. Groznikova je dobila prepričljivo večino glasov, prav tako tudi edini kandidat za odgovornega urednika drugega programa, dozdajšnji odgovorni urednik Mirko Štular.

Uredništvo radijskega programa za tujo javnost (Radio Slovenia International) je za urednika izbralo Srečka Trgleca, v vodstvu tretjega radijskega programa in radijskega informativnega programa pa sprememb ni, saj se Mirjam Bevc Peressutti in Alenki Terlep mandat še ni iztekel.

Spremembe tudi na Televiziji
Kmalu bodo nove urednike dobili tudi na Televiziji Slovenija. V. d. direktorja Televizije Janez Lombergar je povedal, da je novinarka zunanjepolitične redakcije Ksenija Horvat Petrovčič dobila absolutno večino glasov informativnega uredništva ter tako premagala dozdajšnjega odgovornega urednika in drugega kandidata Rajka Geriča. Kot odgovorno urednico tretjega programa bo Lombergar predlagal dozdajšnjo urednico Ljerko Bizilj. Tudi na regionalnem RTV centru Koper naj bi urednikovala dozdajšnja vršilka dolžnosti Barbara Kampos.

V glasovanju za odgovornega urednika razvedrilnega programa pa je med Dijano Štraus Svetlik, Mariom Galuničem in Vanjo Vardjanom večino glasov dobil Vardjan. Zapletlo pa se je v kulturno-umetniškem programu, kjer ne režiser Amir Muratović ne urednik portala Vest.si Jani Sever nista dobila zadostne podpore. Začasno bo uredništvo vodila vršilka dolžnosti Alma Lapajne, ki pa se po Lombergarjevih besedah ne želi prijaviti za poln mandat.