V Sevnici je razkrivalo strehe. Foto: PGD Sevnica
V Sevnici je razkrivalo strehe. Foto: PGD Sevnica
Oranžni alarm za skoraj vso državo. Foto: Zajem zaslona
Oranžni alarm za skoraj vso državo. Foto: Zajem zaslona

"Po nižinah smo najmočnejše sunke vetra izmerili pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami, v Lescah je zapihalo do 95 kilometrov na uro, v Ljubljani, za Bežigradom, je bil najmočnejši sunek vetra 76 kilometrov na uro, kar je neobičajno za to smer vetra, pa tudi na severovzhodu, na Goričkem, kjer so hitrosti vetra pri 80 kilometrih na uro," je popoldne za Radio Slovenija povedal Blaž Šter z Arsa.

Veter je povzročil kar nekaj težav. Po poročanju Radia Slovenija o vetrolomu poročajo iz Notranjske, Bele krajine, savinjske, gorenjske, posavske in osrednjeslovenske regije. Iz Sevnice, Škocjana, Tržiča, Rogatca in Hrastnika poročajo o odkritih strehah.

Kot so zapisali na Arsu, so zjutraj najmočnejše sunke vetra v gorah izmerili na Kredarici (165 kilometrov na uro), Krvavcu (117 kilometrov na uro), Voglu (sto kilometrov na uro) in Rudnem polju (91 kilometrov na uro). Zelo vetrovno je bilo zjutraj nižje. Na merilnem mestu Trojane - Limovce so najmočnejši sunki dosegli 83 kilometrov na uro, v Krajinskem parku Goričko 75 kilometrov na uro, na letališču Lesce 68, Letališču Jožeta Pučnika 65, v Bovcu 57, v Murski Soboti pa 52 kilometrov na uro.

Severnik se je pozno popoldne umiril.

Ponekod brez elektrike

V osrednji Sloveniji je bila ponekod motena tudi oskrba z elektriko, okoli 12.00 je bilo brez elektrike več kot 2700 odjemalcev, a so težave do zdaj že odpravili. Težave so bile predvsem na območju Kamnika in Komende ter v Zasavju.

Na območju Sevnice je razkrivalo strehe.

"V Kranju so se intervencije začele okrog 10. ure dopoldne, z okoliškimi prostovoljskimi društvi smo posredovali na 24 lokacijah, vseh gasilcev na terenu je bilo okoli 50," je za TV Slovenija povedal Andrej Roblek iz Gasilsko-reševalne službe Kranj in dodal, da je v večini primerov šlo za odkrite strehe in podrta drevesa.

Zaprta nekatera smučišča

Zaradi vetra smučišče na Krvavcu, kjer so izmerili sunke vetra do 110 kilometrov na uro, v soboto ni obratovalo. Zaradi vetra je bilo prav tako zaprto smučišče Kanin.

Težave z vetrom tudi na Hrvaškem, v BiH-u in Srbiji

O orkanskem vetru poročajo tudi iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. V BiH-u so po vsej državi razglasili oranžni alarm, na Bjelašnici pa je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro. O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije.

Na Hrvaškem lokalni mediji poročajo o težavah zaradi močnega vetra, predvsem iz prestolnice Zagreb in Osijeka, pa tudi drugod. Policija je sporočila, da veje padajo na parkirana vozila in ceste, pa tudi podrta drevesa, poročala je tudi o odpadanju delov fasad, poškodovanih semaforjih in strehah. Gasilci imajo veliko dela z odstranjevanjem ovir, zaradi katerih je ponekod moten promet.

Največ intervencij gasilcev je bilo pričakovano v Zagrebu, kjer je bila ena oseba poškodovana. Poročali so tudi o prekinitvah dobave elektrike, poroča hrvaški portal televizije N1.

Škoda na Gorenjskem. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Škoda na Gorenjskem. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

O prekinitvah dobave elektrike so poročali tudi na območju Osijeka, kjer so popoldne gasilci prejeli več kot sto telefonskih klicev zaradi močnega vetra, ki je dosegal hitrost več kot 90 kilometrov na uro. Ob podiranju dreves so poročali tudi o padcu več telefonskih in električnih drogov na ceste in parkirane avtomobile. Močan veter je dvigoval strehe in odnašal reklamne panele. Podrl je tudi stojnice na sejmu starin, a ni zahteval žrtev.

Zaradi močnih in hitrih sunkov vetra so razglasili rdeč alarm ob hrvaški obali z izjemo Istre, kjer velja oranžni alarm, enako velja tudi za sever države. Policija je državljanom svetovala pazljivost zaradi padlih dreves, zlomljenih vej in letečih predmetov, še poroča N1.

V BiH-u na območju celotne države zaradi močnega vetra s hitrostjo do 70 kilometrov na uro velja oranžni alarm. O močnem vetru so poročali iz vseh delov države, ponekod pa so sunki dosegali orkansko moč. Na Bjelašnici je veter pihal celo s hitrostjo 133 kilometrov na uro, zato so na tem priljubljenem smučišču zaprli sedežnico, poroča sarajevski portal klix. Najbolj vetrovno je sicer v gorah, kjer pričakujejo tudi sneg.

O težavah zaradi orkanskega vetra poročajo tudi iz Avstrije. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so v zadnjih 24 urah imeli gasilci na Dunaju polne roke dela zaradi vetra s precejšnjimi plohami. Danes zjutraj so poročali o 170 klicih za pomoč. Poleg razrahljanih okenskih kril, polomljenih vej in vdora vode na podstrešja je na poslopju nekega podjetja popustila pločevinasta streha, ki so jo morali gasilci zavarovati.

Zaradi orkanskega vetra, pa tudi snega velja oranžni alarm tudi v Srbiji, od koder poročajo, da je veter v Beogradu in Novem Sadu podiral drevesa, tudi na avtomobile in ceste, pri Vrbasu pa je s šole odnesel streho, poroča srbski portal N1.

V Vojvodini so sunki vetra dosegli tudi do sto kilometrov na uro, ponekod zaradi podrtih električnih drogov ni elektrike.

Zaradi snežne nevihte in slabih vremenskih pogojev so na nekaterih smučiščih odpovedali začetek sezone. Zaradi slabega vremena so začasno ustavili promet na železniški progi med Inđijo in Novim Sadom.

Močan veter podiral drevesa in odkrival strehe