Minister Turk je prepričan, da je namen interpelacije ta, da se opozicija še zadnjič znese nad najbolj izpostavljenim ministrom. Foto: BoBo
Minister Turk je prepričan, da je namen interpelacije ta, da se opozicija še zadnjič znese nad najbolj izpostavljenim ministrom. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport povedal, da so argumenti predlagateljev interpelacije, ki so jo zoper njega vložili poslanci SD-ja, trhli, prisiljeni, ponekod žaljivi in da jim ne uspe dokazati očitkov. Odgovor na interpelacijo, ki je dolg 61 strani, bo minister zdaj poslal vladi, ob tem pa je izrazil prepričanje, da ga bo ta podprla.

"Obtožbe v interpelaciji zaudarjajo po naftalinu iz prejšnjega stoletja, en del levice je z mislimi na Cipru, drugi na Kubi, tretji pa misli le na upokojence," je povedal Turk, ki meni, da sta argument za interpelacijo verbalni in miselni delikt, prepričan pa je tudi, da predlagatelji interpelacije "kolaborirajo pri vzdrževanju monopolnega položaja javnega sektorja".

Turk prepričan, da je interpelacija dvolična
Po Turkovih besedah je interpelacija dvolična in kaže, v katero smer bo politika zavila. Kot primer dvoličnosti je navedel to, da se mu očita ukinitev ministrstva za kulturo, ob tem pa je pojasnil, da o ukinitvi ni odločal on sam. Spomnil je tudi na program stranke SD, kjer je pisalo, da naj bo ministrstev deset, eno od njih pa naj bi bilo pristojno za kulturo in šolstvo. Dvoličnost se po njegovem mnenju kaže tudi pri očitkih glede "nekaj malega zasebnega, ki v slovenskem izobraževalnem sistemu sploh še obstaja, medtem ko soproga predsednika stranke, ki je vložila interpelacijo, dela v zasebnem zdravstvenem zavodu, nekateri člani stranke pa svoje otroke pošiljajo v zasebne šole".

Poudaril je, da je ves čas delal v javnem interesu. Ni mu vseeno za kulturo, izobraževanje, znanost in šport, zato ga take obtožbe posebej prizadenejo, saj da je bil vedno odprt za predloge. V tem letu, odkar ministruje, se je prav tako trudil, da nikoli ne bi bil tisti, ki bi nižal raven dialoga, je pristavil, zato se mu obtožbe o brezbrižnosti zdijo nesramne, neresnične in umazane.

"Namen interpelacije, da se opozicija znese nad najbolj izpostavljenim ministrom"
Ker je bila interpelacija vložena prejšnji teden v torek, je sam menil, da je njen namen, da iz njega naredijo poskusnega zajca, s katerim bi se preverjala razmerja moči v parlamentu. Vendar pa je bil dva dni zatem sprejet dogovor nove koalicije o podpori novi mandatarki, zato se je po Turkovem mnenju izkazalo, "da je bil motiv interpelacije še nižji - da se opozicija še zadnjič znese nad najbolj izpostavljenim ministrom".

Tudi glede očitka o tem, da financiranje visokega šolstva še vedno ni zakonsko urejeno, je minister pojasnil, da odločbe za zdaj ni bilo mogoče spoštovati, za kar obstajajo objektivni razlogi. Hkrati pa to tudi ni ne prva ne zadnja odločitev ustavnega sodišča, ki se je ni spoštovalo "in je interpelacija zaradi tega prej izjema kot pravilo", je dodal.