Kot so navedli, je zbornica v naročilu določila referenčne zahteve v nasprotju z načelom enakopravne obravnave ponudnikov in načelom sorazmernosti.

To je storila s tem, ko je izkazovanje referenčnih poslov za ponudnika in kadre omejila na postopke oddaje javnih naročil, katere predmet je bila dobava zdravil, v sporočilu za javnost navaja revizijska komisija.

Revizijska komisija je prav tako ugotovila, da je lekarniška zbornica ravnala v nasprotju z že izpostavljenimi temeljnimi načeli javnega naročanja, saj je zahtevala, da nominirani kadri izkažejo objave člankov in da ima vsaj en nominiran kader opravljan pravniški državni izpit. "Vlagatelj je izkazal tudi nezakonitost naročnikovih zahtev, povezanih z višino letnega prometa in izdelavo projektne naloge," so zapisali v revizijski komisiji.

Javno naročilo je zbornica na portalu javnih naročil objavila 12. novembra lani. 29. novembra je nato podjetje SIB vložilo zahtevek za revizijo, v katerem so navedli, da iz opisa storitev naročila ne izhaja, da bi lahko predmet naročila izvedel le svetovalec z bogatimi izkušnjami s področja dobave zdravil. V zahtevi za revizijo so navedli sedem očitkov zbornici.

Zbornica je nato 9. decembra zahtevek za revizijo zavrnila, zahtevek pa je nato obravnavala revizijska komisija.