Robert Pavšič, LMŠ. Foto: BoBo
Robert Pavšič, LMŠ. Foto: BoBo

Da bodo Roberta Pavšiča predlagali na mesto generalnega sekretarja državnega zbora (DZ), so se sicer na ponedeljkovem sestanku dogovorili začasni vodje poslanskih skupin Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice, o predlogu pa naj bi odločali na petkovi ustanovni seji novega sklica DZ-ja.

Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) naj bi postala predsednica parlamenta. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda) naj bi postala predsednica parlamenta. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

A je Pavšič soglasje h kandidaturi zdaj umaknil. Kot je pojasnil, so namreč v pogovorih ugotovili, da bo "mnogo bolj koristen" v kabinetu prihodnje predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič. Tako bo postal vršilec dolžnosti vodje njenega kabineta, pristojen pa bo tudi za komuniciranje.

Ob tem je Pavšič poudaril, da se za umik soglasja "niti slučajno ni odločil zaradi pritiskov nasprotne strani". Njegovi kandidaturi so namreč nasprotovali v SDS-u in NSi-ju.

Kdo bo novi generalni sekretar?

Kdo naj bi bil novi kandidat za generalnega sekretarja DZ-ja, še ni znano, zagotovo pa poslanci na petkovi ustanovni seji o tem še ne bodo odločali. Generalnega sekretarja mora sicer DZ imenovati v 30 dneh po ustanovni seji.

Na mestu generalne sekretarke tako za zdaj ostaja Uršula Zore Tavčar.

Sorodna novica Znana je večina ministrskih kandidatov prihodnje vlade Roberta Goloba

Preveč politično izpostavljen obraz?

V javnosti so se v preteklih dneh sicer pojavljali pomisleki, da naj bi bil za funkcijo generalnega sekretarja DZ-ja Pavšič politično preveč izpostavljeno ime.

Predsednik parlamenta Igor Zorčič je pred dnevi na vprašanje, ali se mu zdi nenavadno, da to funkcijo prevzema poslanec, dejal, da je funkcija specifična, saj mora generalni sekretar državnega zbora (DZ) paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije. Spomnil je, da je doslej veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. "Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja," je dodal.

Pavšiču na mestu generalnega sekretarja so nenaklonjeni v SDS-u in NSi-ju, ki bosta v prihodnjem sklicu delovala v opoziciji. "Njegova retorika do nas ni bila ravno prijazna. Naslavljal nas je s kriminalci in diktatorji. Po navadi je oseba, ki vodi DZ, vsaj na videz nevtralna. Zdaj o navidezni nevtralnosti težko govorimo. Tako da je to za nas negativno presenečenje, glede na to, da je Gibanje Svoboda govorilo o nekem novem pristopu," je povedal vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec.

Podobno meni tudi dosedanji vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat: "To bi moral biti človek, ki ga odlikujejo organizacijske, strokovne karakteristike. Pričakovali smo tudi nekoliko boljšo izobrazbo. Ampak večina ga bo najbrž potrdila."

Spornost mandata Ferenca Horvatha?

Na petkovi ustanovni seji novega sklica državnega zbora bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate. Ob tem se bodo, kot kaže, ukvarjali tudi z vprašanjem, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij znova zasede poslanski stolček.

Na prvi seji DZ-ja bodo namreč poslanci potrdili svoje mandate, še prej pa bo novoustanovljena mandatno-volilna komisija (MVK), ki jo bo predvidoma vodila poslanka Gibanja Svoboda Janja Sluga, pregledala poročilo o izidu volitev ter pritožbe kandidatov ali predstavnikov list.

MVK bo imel med drugim na mizi prošnjo, da preveri mandat dosedanjega poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha, ki je bil na volitvah znova izvoljen. Na komisijo sta se namreč obrnila pripadnika madžarske manjšine Mihael Kasaš, sicer Horvathov protikandidat na volitvah, in Attila Kovacs.

Opozorila sta, da Horvath še vedno opravlja funkcijo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je funkcija nezdružljiva s poslansko. To je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Horvathu izdala prekrškovno odločbo, saj kljub opozorilu komisije nezdružljivosti ni odpravil. Temu sta pritrdili tako okrajno kot tudi višje sodišče, odločitev pa je pravnomočna.

Kasaš in Kovacs zato MVK prosita, naj preveri, ali Horvath lahko opravlja poslansko funkcijo, ne da bi se odpovedal funkciji predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. V nasprotnem primeru bo znova nastopila nezdružljivost funkcij, opozarjata. Horvat je namreč že napovedal, da se ne namerava odpovedati nobeni od funkcij, saj sta po njegovem mnenju združljivi.