Predsednik republike je podpisal ukaz o imenovanju Roberta Šumija za predsednika KPK-ja. Foto: UPRS
Predsednik republike je podpisal ukaz o imenovanju Roberta Šumija za predsednika KPK-ja. Foto: UPRS

Šumi, vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docent na mariborski univerzi, bo šestletni mandat nastopil 1. aprila.

Devet kandidatov za vodjo KPK-ja

Na poziv predsednika republike za zbiranje kandidatur za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije se je odzvalo osem kandidatov in ena kandidatka. Poleg zdajšnjega predsednika Borisa Štefaneca in njegovega namestnika Uroša Novaka so se potegovali še svetovalka predsednika vrhovnega sodišča Tina Brecelj, načelnik upravne enote Ribnica Primož Bučan, novinar Rajko Gerič, upokojenec Jožef Majer, strokovni vodja Avtošole Lisjak Rajko Marković, višji sekretar službe vlade za zakonodajo in predavatelj Janez Pogorelec ter Robert Šumi.

Januarja je nato Pahor od članov izbirne komisije dobil seznam štirih primernih kandidatov: Tino Brecelj, Uroša Novaka, Janeza Pogorelca in Roberta Šumija.

Po opravljenih razgovorih in javni predstavitvi se je Pahor odločil, da bo za predsednika KPK-ja imenoval Šumija, in danes tudi podpisal ukaz. "Šumi s svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, s svojim dosedanjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK-ja izpolnjuje visoka strokovna merila za uspešno opravljanje te funkcije," so ob tem sporočili iz njegovega kabineta.

Izboljšati želi ugled komisije

Šumi je na javni predstavitvi poudaril, da želi "s svojim znanjem in izkušnjami izboljšati ugled komisije v javni sferi". Svojo vizijo je strnil v sedem točk – poudaril je strokovnost komisije in zaupanje ljudi vanjo, posledično pa krepitev orientacijske komisije, povezovanje in sodelovanje med različnimi deležniki in institucijami. Prepričan je, da je pomembno obveščati o korupciji in krepiti integriteto.