Foto: BoBo
Foto: BoBo

V sporočilu za javnost, ki je objavljeno na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva, se je predstavnica za odnose z javnostmi ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova odzvala na torkovo odločitev slovenske vlade, da izžene del ruskih diplomatov.

Slovenske oblasti so, kot navaja, 5. aprila pod neutemeljeno pretvezo odredile petkratno zmanjšanje števila diplomatskega osebja ruskega veleposlaništva v Ljubljani in postavile druge neprimerljive zahteve, tudi tiste, ki so v nasprotju z določili Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, po kateri morajo države zagotoviti diplomatskemu predstavništvu vse, kar potrebuje za opravljanje svojih nalog.

"Te poteze ocenjujemo kot skrajno neodgovorne in neprijazne in odražajo protirusko stališče sedanje slovenske vlade, ki včasih prehaja v očitno rusofobijo. Enako ocenjujemo tudi nedavne nezakonite odločitve Ljubljane glede prekinitve številnih dvostranskih pogodb o sodelovanju, predvsem na kulturnem in humanitarnem področju. Te poteze so jasno namenjene načrtnemu uničevanju rusko-slovenskih odnosov, ki letos zaznamujejo trideset let," je dejala.

"Odgovornost za neizogibne posledice neprestane protiruske histerije je v celoti na sedanji slovenski vladi, ki v želji po ugajanju tujim mentorjem in v škodo nacionalnih interesov Slovencev dobesedno trga stoletja staro prijateljstvo med narodoma," je dodala.

Ob tem na ruskem zunanjem ministrstvu poudarjajo, da imajo pravico sprejeti podobne povračilne ukrepe. Od Slovenije zahtevajo, da dosledno spoštuje mednarodne zaveze ter v celoti zagotovi varnost in ustrezne razmere za normalno delovanje ruskega veleposlaništva v Sloveniji.

Prilagoditev števila diplomatov

Sorodna novica 33 ruskih diplomatov bo moralo zapustiti Slovenijo

MZZ je v torek sporočil, da se je Slovenija v skladu z 11. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, po katerem ima država sprejemnica možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva, odločila, da število članov diplomatske misije Ruske federacije uskladi s številom članov diplomatske misije Republike Slovenije v Moskvi. Slovenijo mora zapustiti 33 ruskih diplomatov.

Kot je za TV Slovenija poročala Marta Razboršek, se je Slovenija odločila zmanjšati število osebja po 11. členu dunajske konvencije, velik del preostalih držav pa po 9. členu, kar pomeni izgon, saj se oseba razglasi za t. i. persono non grato, torej nezaželeno.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.