Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Snježane Veber
Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Snježane Veber

Katoličani in evangeličani ter po svetu tudi nekateri drugi kristjani se na svečnico spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef 40 dni po rojstvu obredno nesla Jezusa v judovski tempelj.

Do svečnice je treba po ljudskem izročilu pospraviti jaslice, ob tem prazniku pa se tudi nehajo peti božične pesmi. Ponekod na slovenskem narodnostnem območju, denimo na Gorenjskem in v Podjuni, so še po drugi svetovni voljni po hišah hodili svečniški koledniki. Z njimi so se končali božično-novoletni obhodi kolednikov, ki so od hiše do hiše voščili srečo, v zameno pa so dobili darove.

Hkrati v Katoliški cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič praznovali leta 1997 v času papeža Janeza Pavla II. Na ta dan obnovijo redovniške zaobljube. Redovniki, ki se odločijo za posvečeno življenje, se zaobljubijo k določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oziroma poroki, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom.

S svečnico je povezanih več ljudskih pregovorov, ki se nanašajo na vreme: Če se na svečnico jasno zdani, zima še dolgo trpi; če na svečnico od strehe kane prej ko od sveče, ne bo še kmalo konec zimske nesreče; ko svečnica pride, skoraj zima odide.