Samo Omerzel je direktor hrvaške Eol grupe. Foto: Državljanska lista
Samo Omerzel je direktor hrvaške Eol grupe. Foto: Državljanska lista
Omerzel je direktor dveh podjetij. Foto: Državljanska lista

DL Omerzela, letnik 1974, predstavlja kot uspešnega poslovneža in podjetnika ter mednarodno priznanega in nagrajenega inovatorja. Po izobrazbi je, navajajo v stranki, diplomirani inženir elektrotehnike. Omerzel je direktor dveh podjetij, hrvaške Eol grupe in novomeškega Lastinski inženiringa. Slednje posluje tudi z državo. Tako je januarja letos od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejelo 75.000 evrov.

Podjetje Lastinski je po podatkih aplikacije Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor med letoma 2008 in 2011 podvojilo čiste prihodke od prodaje. Leta 2008 so bili ti prihodki 996.942 evrov, leta 2011 pa 1.995.177 evrov.

Omerzelova poslovna pot je sicer bogata. Med drugim je bil leta 2001 tudi direktor poslovnega razvoja v podjetju Ultra, d. o. o., kjer ima lastniški delež tudi Gregor Golobič, dve leti pozneje pa je bil direktor podjetja Dinova, d. o. o. iz Karlovca.

Kandidata naj bi po poročanju portala delo.si premierka Alenka Bratušek predlagala DZ-ju že danes, čeprav se, kolikor ve Helena Lovše, predstavnica za odnose z javnostmi v DL-ju, sama z Omerzelom še ni srečala, Omerzel pa je danes, kot so nam povedali v njegovem podjetju Lastinski, v tujini. Njegovo zaslišanje pred matičnim odborom bi lahko bilo že v torek.

Omerzelova poslovna pot:
april 2011: direktor, Eol grupa, d. o. o., Hrvaška

september 2003: direktor, Lastinski, d. o. o., Novo mesto

september 2003: direktor, Dinova, d. o. o., Karlovac

september 2001: direktor poslovnega razvoja, Ultra, d. o. o., Ljubljana

avgust 2000: projektni vodja, Ultra, d. o. o., Ljubljana

junij 1998: projektni vodja, IHS, d. o. o., Krško

junij1996: razvojni inženir IHS, d. o. o., Krško

Vir: spletna stran DL-ja

Izbran že v četrtek
DL je kandidata izbral že v četrtek in z izbiro najprej seznanil predsednico vlade Alenko Bratušek. DL je bil hitro prisiljen poiskati novega kandidata za ministra zaradi črne gradnje na njegovem zemljišču v Seči, zaradi česar je moral Maher odstopiti po le petih dneh ministrovanja.

Maher je odstopno izjavo podal v ponedeljek, do imenovanja naslednika pa bo opravljal tekoče posle. Ob odstopu je izrazil prepričanje, da je vseskozi ravnal zakonito, a da primera glede objekta ne želi reševati kot nosilec javne funkcije in s tem vprašanjem ne želi obremenjevati dela vlade.