Marjan Šarec in Charles Michel. Foto: EPA
Marjan Šarec in Charles Michel. Foto: EPA

Slovenija ne bo popuščala pri stališču, da drastični rezi kohezije, predvideni v finskem predlogu, zanjo niso sprejemljivi, je v dvostranskem pogovoru s predsednikom ES-ja Charlesom Michelom dejal premier v odstopu Marjan Šarec.

Povedali smo naše stališče, da se ne strinjamo s tolikšnim zmanjšanjem, kot je predvideno, da je za nas kohezija izjemnega pomena in da bomo tudi na Evropskem svetu, ko bodo pogajanja, vztrajali pri tem stališču.

Marjan Šarec

Šarec je po dvostranskem srečanju, ki je trajalo približno uro in petnajst minut, povedal, da je bilo to le preliminarno srečanje, na katerem je predstavil slovenska stališča, in da se bo odločalo na vrhu EU.

"Povedali smo naše stališče, da se ne strinjamo s tolikšnim zmanjšanjem, kot je predvideno, da je za nas kohezija izjemnega pomena in da bomo tudi na Evropskem svetu, ko bodo pogajanja, vztrajali pri tem stališču," je poudaril premier.

Šarec je s pogovorom zadovoljen. Poudarja, da je predsednik Michel razumel položaj Slovenije, da torej zanjo finski predlog ni dober. "V tem duhu je treba povedati, da je tudi razumel, da Slovenija tokrat na račun svojega izkupička ne more popuščati," je izpostavil.

Premier sicer izpostavlja zavedanje, da bo Slovenija zaradi večje razvitosti tokrat dobila manj evropskih sredstev, vendar pa drastično zmanjšanje, predvideno v finskem predlogu, ni sprejemljivo. "Tepe nas tudi nova statistika, ker pogajanja niso bila končana pravočasno," je spomnil.

Glede arbitraže "zmeren realist"

Šarec je po srečanju s predsednikom ES-ja komentiral tudi dogajanje v povezavi z arbitražo. Na vprašanje, ali se strinja z oceno evropskega komisarja Janeza Lenarčiča, da je ponujena sporazumna predložitev arbitražnega spora Sodišču EU na podlagi 273. člena pogodbe o delovanju EU dobra možnost, je Šarec odgovoril: "To je njegova ocena. Takšne poteze morajo biti seveda usklajene tudi s sosedi in v prihodnje bomo še precej verjetno slišali okoli arbitraže."
Ob tem je opozoril na dejavnik volitev. "Če bomo oboji imeli v istem letu volitve, bomo imeli po volitvah več časa za umirjene razmisleke, kajti do zdaj je bil vedno problem, da je imela Hrvaška volitve, potem Slovenija in zato rešitev ni bilo," je menil in dodal, da je "zmeren realist".

Na ponovljeno vprašanje, ali se torej z Lenarčičevo oceno strinja, pa je odgovoril: "To pa ni moja stvar, da tukaj pojasnjujem, ali se strinjam. Verjetno gospod Lenarčič tega ni povedal kar tako. To je njegovo mnenje." Glede usklajenosti Lenarčičeve izjave z Ljubljano pa je dejal le: "On je evropski komisar." Šarec je ponovil, da je meja določena z arbitražo in da je Hrvaška na potezi, da se začne pogovarjati o implementaciji arbitraže. Ob tem je spomnil, da je to še enkrat povedal tudi premierju Andreju Plenkoviću, ko sta se srečala v Davosu.

Šarec: Slovenija ne bo popuščala glede denarja za kohezijo