Foto:
Foto:

Trajnostni razvoj je ključen za vsako resno stranko. SEG je naša dodana vrednost.

Vlačič

Vsaka resna stranka mora vsebovati tudi vidik trajnostnega razvoja, sodelovanje s Stranko ekoloških gibanj (SEG) pa SD-ju prispeva strokovno znanje ravno na tem področju, je na tiskovni konferenci dejal podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič.

Posebej je poudaril nekatere mednarodne ekonomske kazalce, ki dokazujejo tako zdajšen ekonomski napredek kot tudi močan potencial za prihodnje gospodarsko napredovanje Slovenije. Da bi tak napredek uravnotežili tudi z okoljem in socialo, je za SD zelo pomembno vnaprejšnje sodelovanje s SEG-om. SD je s s SEG-om sicer sodeloval že na parlamentarnih volitvah leta 2008.

Za združitev sociale, ekonomije in okolja
Trajnostni razvoj s 30-letno brado nikakor ni nova ideja, manjka le praksa, je zatrdila predsednica SEG-a Marina Vovk. Cilj sodelovanja bo večja prisotnost vizije trajnostnega razvoja v strateških dokumentih države ter večji, predvsem pa "drugačen" pomen ministrstva za okolje in prostor.
V triletnem sodelovanju z SD-jem so dosegli veliko predvsem na strokovni ravni, kot ključni uspeh pa je izpostavila zakon o socialnem podjetništvu, ki začne veljati prihodnje leto.

Poudarila je, da zavzemanje za trajnostni razvoj ne pomeni le poudarjanje okolja, temveč vseh treh vidikov: Okolja, ekonomije in sociale. Primer: S socialnim podjetništvom se pridobi nova delovna mesta (gospodarstvo) za težje zaposljive ljudi - pogosto na bolj zapostavljeni lokalni ravni. Če se jih usmeri v predelavo odpadkov, se poskrbi za okolje.

Ni trajnostnega razvoja brez samooskrbe
Slovenija je trenutno zmožna pokriti le okoli tretjine vseh lastnih potreb, kar naredi državo šibko in izpostavljeno zunanjim pristiskom, je dejala Volkova. Samooskrba je zato ena glavnih SEG-ovih programskih prednostnih nalog. S tega vidika SEG tudi podpira gradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.
Energetski vidik samooskrbe bo namreč v prihodnjih desetletjih eden najpomembnejših, zato bo pomemben tudi TEŠ 6 - a le v kombinaciji z obnovljivimi viri energije. Po drugi strani SEG nasprotuje napovedani gradnji novih hidroelektrartn, ki bi lahko pustile nepopravljive posledice na varovanih območjih.

SEG bo po vsej verjetnosti z SD-jem sodeloval tudi pri poslanskih kandidatih. Več bo znano v soboto.

Trajnostni razvoj je ključen za vsako resno stranko. SEG je naša dodana vrednost.

Vlačič