Na odboru za notranje zadeve so znova govorili o zadevi Baričevič in Pogačarjevi stavbi na Dimičevi ulici v Ljubljani. Foto: DZ
Na odboru za notranje zadeve so znova govorili o zadevi Baričevič in Pogačarjevi stavbi na Dimičevi ulici v Ljubljani. Foto: DZ
Katarina Kresal
Katarina Kresal zavrača vse očitke SDS-a. Zatrdila je, da delo opravlja zakonito in korektno ter da ne namerava odstopiti. Foto: Državni zbor
Vinko Gorenak
Gorenak je ministrico pozval, da pogodbo z Ram Investom za najem prostorov za NPU razdre, saj lahko to v šestih mesecih stori brez posebnih težav. Foto: MMC RTV SLO

Z denarjem davkoplačevalcev se ne ravna dobro, zadovoljuje se interese privilegirane skupine in takšno politiko je mogoče zaslediti na katerem koli delu področja družbenega življenja. To je mogoče prepoznati kot edino politiko vladajoče koalicije.

Branko Grims (SDS) v razpravi na odboru.

V Zaresu se zavedamo, da je treba biti pozoren na klientelizem, a vprašanje je, ali imajo državljani kaj od tega, da v DZ-ju v nedogled razpravljamo o bulmastifih. Mislimo, da ima nekaj od tega le opozicija.

Franci Kek (Zares)
NPU
Najem stavbe na Dimičevi v Ljubljani, kjer deluje NPU, povzroča vedno nove razprave. Foto: MMC RTV SLO
Primer Baričevič
Kamere, ki so jih policisti odkrili na hiši blizu Baričevičeve, po trditvah ministrice niso snemale kraja tragedije. Foto: MMC RTV SLO

Afera bulmastifi in najem prostorov za Nacionalni preiskovalni urad še zdaleč nista pozabljena. Obe zadevi sta bili spet na mizi članov odbora DZ-ja za notranjo politiko, saj so se po trditvah SDS-a po interpelaciji notranje ministrice Katarine Kresal v javnosti pojavila nova odkritja glede primera Baričevič in najema stavbe za NPU. Zahtevali so nujno sejo odbora, ker so prepričani, da ti novi podatki kažejo, da je ministrica v svojem zagovoru zavajala javnost.

Predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS) je v imenu predlagateljev seje zatrdil, da ministrica v interpelaciji ni odgovorila na vsa postavljena vprašanja. V preiskavi primera napada bulmastifov na zdravnika Sašo Baričeviča je policija trdila, da v okolici kraja napada ni bilo varnostnih kamer, čeprav se je pozneje izkazalo, da je bila kamera na sosednji hiši, je dejal Gorenak. Z njim se je strinjal tudi Silven Majhenič (SNS), ki je zatrdil, da je policija glede kamer zavajala javnost.

Ministrica je na to odgovorila, da je že v interpelaciji pojasnila, da je policija odkrila kamero na hiši blizu Baričevičeve, a da so po pregledu posnetkov ugotovili, da je usmerjena na dvorišče lastnikov in ne pokriva kraja tragedije.

Kresalova: Vse je bilo pojasnjeno
Po njenih besedah tudi glede najema prostorov za NPU ni ničesar novega, saj je bilo vse že pojasnjeno. Gorenak pa je nasprotno zatrdil, da je zdaj znanih nekaj novih podatkov. Ministrica je tako po njegovih besedah v preteklosti že ravnala, kot da je v službi Igorja Pogačarja, saj je poizvedovala, v kakšnih prostorih delajo tožilci, kmalu nato pa so prišli namigi, da na Dimičevi v Ljubljani obstaja stavba, kjer bi lahko delali. Ko so tožilci zatrdili, da imajo dobre delovne razmere, pa se je začelo iskanje stavbe za NPU, je poudaril poslanec.

"Na interpelaciji nisem dobil odgovora na to, kako to, da ste sklenili pogodbo z osebnim prijateljem. V času interpelacije ste trdili, da ne poznate pogodbe med Ram Investom in banko, s katero ima sklenjeno lizingpogodbo, potem pa se je izkazalo, da ste vpogled v pogodbo imeli."

SDS: Odgovorno bi bilo, da se ministrica umakne
Gorenak je nadaljeval, da se je razkrilo tudi, da policija vodi predkazenski postopek glede sklepanja te pogodbe. Ministrico, ki vodi policijo, torej preiskuje policija, je izpostavil, zato bi bilo po njegovem mnenju odgovorno, da bi se ministrica umaknila. Policija po njegovih besedah dnevno dobi veliko anonimnih sporočil, a večine ne obravnava, ker nimajo realne podlage. "Če torej anonimno ovadbo začnejo preiskovati, obstaja nek realen sum, da je bilo nekaj narejeno narobe."

Kresalova je na to odgovorila, da ne namerava odstopiti, saj delo opravlja "strokovno, zakonito in transparentno". Ponovila je, da sama ni imela vpogleda v pogodbo med Pogačarjem in Hypo Leasingom, so pa to pogodbo pregledale strokovne službe ministrstva, saj tako po njenih besedah ravna dober gospodar. O kazenskem postopku, ki ga policija vodi glede najema stavbe, je izvedela iz medijev po interpelaciji. Policija je neodvisen organ, je poudarila, zato mora take prijave preveriti. Kot ministrica pa nima pristojnosti posegati v operativno delo policije in tega tudi ne počne.

Kresalova: Verjamem, da mi Pahor zaupa
Poslanka SDS-a Eva Irgl je ob tem znova poudarila, da ne razume, kako je mogoče, da je Kresalova kot odgovorna ministrica sklenila pogodbo za 136.000 evrov, če je znano, da Ram Invest banki nakazuje 125.000 evrov, po 20 letih pa bo stavba last tega podjetja in njegovega lastnika Pogačarja. Tudi Pahor je kljub zagotovilu, da zaupa ministrici, sam poklical Pogačarja in prosil, da javno razkrije pogodbo. To po mnenju Irglove nakazuje, da Pahor Kresalovi vendarle ne zaupa, sploh po tem, ko je odločil, da s Pogačarjem vlada ne bo več sodelovala. Spomnila je tudi, da je po neuspešni interpelaciji h Kresalovi na zabavo prišel generalni direktor policije Janko Goršek. Če bi se to zgodilo v mandatu prejšnje vlade, bi bili po njenem mnenju vsi mediji polni očitkov, da je policija pod vplivom vladajoče stranke.

"Verjamem, da bo premier, če mi ne bo več zaupal, sprožil postopek za razrešitev. Ker tega do zdaj še ni storil, verjamem, da mi zaupa, in odlično sodelujeva še naprej," je odvrnila Kresalova, navedb glede Gorškovega obiska njene zabave pa ni komentirala.

Kje so bili varnostniki Kresalove?
Gorenak je od ministrice še zahteval, da javno razkrije potni nalog, kje so bili varnostniki, ki jo varujejo, v dnevih po smrti Baričeviča. Poudaril je, da ga ne zanima, kje je bila ministrica, saj je to njena zasebna stvar, ima pa javnost pravico vedeti, kam je šel javni denar, s katerim plačujejo varnostnike. Na poti, ki jo je varnostnik opravil 4. februarja, naj bi namreč porabil 8.000 evrov.

Da se ta podatek lahko razkrije, je po njegovih besedah odločila tudi informacijska pooblaščenka. Kresalova je odgovorila, da so se na odločbo pooblaščenke pritožili in da teh podatkov ne bodo izdali, saj nima namena razkrivati svojih zasebnih potovanj. Varnostnikova pot pa je po njenem tudi zaupna, ker gre za profesionalno taktiko in metodiko dela.

Podpore razrešitvi ni bilo
V SDS-u so nato zaradi novih odkritij predlagali, da odbor Kresalovo pozove, da nemudoma odstopi s položaja ministrice, oziroma da premier Borut Pahor, ki se je postavil Kresalovi v bran, glede na novo odkrite okoliščine takoj sproži ustrezne postopke za njeno razrešitev. A člani odbora teh sklepov niso potrdili.

Izglasovan ni bil niti sklep, da so se člani odbora seznanili z novimi dejstvi v primerih Baričevič in NPU, saj so koalcijski poslanci trdili, da ni znanega ničesar novega.

Se pripravlja tretja interpelacija?
Mnogi so pred sejo menili, da se pripravlja že tretja interpelacija zoper Kresalovo. Če je res, da pripravljajo novo interpelacijo, naj se sprožijo ustrezni postopki, ne pa, da o tem razpravlja matično delovno telo, meni Miran Potrč (SD). Dodal je, da je bil podan le "kup insinuacij", ki nimajo podlage. "To je ena tistih sej, ki je namenjena ustvarjanju vtisa, da gre vse narobe, da ministrica in vlada delata vse nezakonito in le v korist svojih prijateljev," se je strinjal tudi Anton Anderlič (LDS). Prepričan je še, da je anonimna prijava na policijo zoper Kresalovo prišla "iz nekih krogov, da boste lahko naslednji hip skočili in zahtevali odstop".

Tudi Franci Kek (Zares) se je vprašal, kakšno korist imajo državljani od tega, da se v parlamentu v nedogled razpravljajo v bulmastifih. Dodal je še, da tudi v njegovi stranki menijo, da pogodba z Ram Investom ni gospodarna, zato so zahtevali analizo vseh najemov, ki so jih sklenila ministrstva. Ker se poslancem Zaresa ni zdelo, da bi bilo treba še kaj dodati, so zapustili razpravo, vrnili pa so se ob glasovanju.

Z denarjem davkoplačevalcev se ne ravna dobro, zadovoljuje se interese privilegirane skupine in takšno politiko je mogoče zaslediti na katerem koli delu področja družbenega življenja. To je mogoče prepoznati kot edino politiko vladajoče koalicije.

Branko Grims (SDS) v razpravi na odboru.

V Zaresu se zavedamo, da je treba biti pozoren na klientelizem, a vprašanje je, ali imajo državljani kaj od tega, da v DZ-ju v nedogled razpravljamo o bulmastifih. Mislimo, da ima nekaj od tega le opozicija.

Franci Kek (Zares)