V poslanski skupini menijo, da gre za netransparenten nakup, ministrici Emiliji Stojmenovi Duh pa očitajo zavajanje. O tej zadevi je novembra sicer že razpravljala komisija DZ-ja za nadzor javnih financ.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup 13.000 prenosnih računalnikov objavilo 21. julija lani, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je lani jeseni opozoril portal preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno bolj ugodne prenosne računalnike, neprimerne za resno delo.

Na ministrstvu so te očitke večkrat zavrnili in pojasnili, da so kupljeni računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol ter otrokom iz socialno ogroženih družin. Po avgustovskih ujmah so v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav umestili člen, na podlagi katerega bi računalnike razdeliti tudi prizadetim v poplavah.

O tem, da naj bi bili računalniki namenjeni vrtcem in šolam, po trditvah SDS-a na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje niso vedeli ničesar.

"Danes je jasno torej naslednje: ministrica Emilija Stojmenova Duh je v želji po prikritju svojih nečednih poslov v afero vpletla ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter celo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS," so zapisali v zahtevi za sklic seje in zatrdili, da večina računalnikov še ni razdeljenih.

Glede na vse navedeno so v poslanski skupini SDS prepričani, da je zahteva za sklic skupne nujne seje upravičena. "Čas je, da ministrica Stojmenova Duh preneha nasprotujoča in zavajajoča pojasnila ter iskanje izgovorov glede netransparentnega in nesmotrnega nakupa," so poudarili.

Na seji bodo v SDS-u predlagali, da naj odbora pozoveta predsednika vlade Roberta Goloba k razmisleku o primernosti Stojmenove Duh za opravljanje funkcije ministrice. Podali bodo tudi predlog, da ministrstvo za digitalno preobrazbo v roku 30 dni pripravi celovito poročilo glede nakupa računalnikov in pregled uresničenih koalicijskih zavez na področju digitalizacije.

O tem spornem nakupu računalnikov je novembra na zahtevo NSi-ja že potekala seja komisije DZ-ja za nadzor javnih financ. Kot je takrat pojasnila ministrica, so bili ti računalniki primarno kupljeni za računalniški sklad oz. mehanizem za brezplačno izposojo računalnikov, ki ga vzpostavlja novela zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Po avgustovskih poplavah so pa se odločili, da z njimi priskočijo na pomoč prizadetim v ujmi, nekaj računalnikov pa so prizadetim občinam do takrat že razdelili.

Glede na to, da se je v preteklosti na ministrstvo obrnilo več šol in vrtcev in jih opozorilo, da potrebujejo računalniško opremo, pa so po besedah ministrice na oktobrskem sestanku s predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje tem pojasnili, da razpolagajo z večjim številom računalnikov, ki bi jih lahko dobili tudi omenjeni zavodi.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v torek potrdili informacije spletnega portala N1, da v zvezi z nakupom računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo vodijo postopek predhodnega preizkusa.