SDS bi glede na anketo Ninamedije volilo 14,5 odstotka volivcev. Foto: BoBo
SDS bi glede na anketo Ninamedije volilo 14,5 odstotka volivcev. Foto: BoBo
Če bi bile danes volitve, bi po raziskavi Slovenski utrip največ glasov dobil SDS. Foto: FUDŠ
SMC-ju podpora vztrajno pada
Podpora vladi upadla, SDS prehitel SMC

da je vlada Mira Cerarja uspešna oz. jo podpirajo.

Posledica neuspešnega iskanja gospodarskega ministra, konflikt s sindikati, precej kontroverzno vladno kadrovanje - to so med drugim vzroki za izjemen padec podpore vladi. Po anketi Vox populi, ki jo za POP TV in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia, je z delom vlade nezadovoljnih 70,4 odstotka anketirancev.

SDS je posledično le štiri mesece od volitev po priljubljenosti že prehitel SMC, ki je od septembra izgubil kar 10 odstotnih točk podpore. Na volitvah bi danes zmagal SDS, ki bi sicer dosegel enak izid kot prejšnji mesec, 14,5 odstotka glasov. SMC pa bi tokrat dobil zgolj 13,8 odstotka glasov (oktobra 18,5).

Podporo izgubljajo tudi druge koalicijske stranke. SD bi dobil le še 8,7 odstotka glasov (oktobra 10,8), Desus pa le 5,5 odstotka (oktobra 8,5). Podpora je padla tudi NSi-ju, ki bi dobil zgolj 4,4 odstotka glasov (oktobra 6,8). Anketarji pa še naprej komaj zaznavajo najmanjšo parlamentarno stranko ZaAB, ki bi danes dobila zgolj 0,7 odstotka glasov (oktobra 0,5).

Najbolj je podpora zrasla Združeni levici, dobila bi 8 odstotkov glasov (oktobra 5,2), ki je četrta najbolj priljubljena stranka v državi. Povečalo se je tudi število tistih, ki ne bi volili. Teh je že skoraj petina, 18,6 odstotka (oktobra 15,8).

Najbolj priljubljeni politiki so SD-jevci
Najbolj priljubljen politik je tokrat predsednik republike Borut Pahor, druga je evropska poslanka Tanja Fajon, tretji pa Dejan Židan. Sledijo jim Violeta Bulc, Miro Cerar, Janez Potočnik, Ljudmila Novak, Lojze Peterle, Violeta Tomič in Karl Erjavec.

V javnomnenjski raziskavi Vox populi je sodelovalo 700 anketirancev, narejena pa je bila med 18. in 20. novembrom.

SDS prvi tudi v Slovenskem utripu
Nekoliko večjo podporo vladi je v primerjavi z Vox populi namerila raziskava Slovenski utrip, ki jo je izvedla novogoriška fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ). Vlade ne podpira 58,8 odstotka anketiranih, medtem ko jo podpira 29,7 odstotka vprašanih.

Slovenski utrip tako kot Vox populi ugotavlja, de je najbolj priljubljena stranka SDS, ki bi jo volilo 11,3 odstotka anketiranih, sledi SMC (10,9 odstotka), NSI (4,1 odstotka) in SD (4,1 odstotka). 24,8 odstotka anketiranih pa je odgovorilo, da ne bi volilo nobene stranke, 22,1 odstotka jih na vprašanje ni znalo odgovoriti 6,7 odstotka pa jih ne bi šlo na volitve.

Naklonjenost privatizaciji
Več kot polovica sodelujočih v raziskavi (51,2 odstotka) je menila, da je treba nadaljevati privatizacijo državnih podjetij. Skoraj polovici (48,1 odstotka) se zdi napovedano vladno varčevanje v javnem sektorju neupravičeno, saj je bilo v javnem sektorju že dovolj odrekanja. Anketiranci pa so bili precej bolj razdeljeni glede vpliva sindikatov na sprejemanje političnih odločitev v Sloveniji. 37,4 odstotka jih je menilo, da je prevelik. 36,9 odstotka pa da je premajhen.

Anketa je bila narejena na vzorcu 905 anketiranih, potekala pa je med 17. in 20. novembrom.

Cerar je obul prevelike čevlje
Javnomnenjska raziskava Dela je razkrila, da 35 odstotkov vprašanih meni, da si je glede iskanja gospodarskega ministra premier Miro Cerar s premiersko vlogo zadal več, kot je sposoben narediti.

22 odstotkov vprašanih je prepričanih, da težave z iskanjem ministrov kažejo nezaupanje v politiko, 17 odstotkov pa jih meni, da zaplet ni neobičajen. Da Cerar ni imel srečne roke, jih je odgovorilo 13 odstotkov.

31 odstotkov vprašanih je menilo, da je dejstvo, da vlada trenutno nima gospodarskega ministra zelo velik problem, za 36 odstotkov pa je to velik problem. Trinajst odstotkov jih meni, da gre za problem, ki je obvladljiv, šest odstotkov pravi, da gre za majhen problem, za deset odstotkov pa to sploh ni problem.

Večina anketirancev, 49 odstotkov, ne podpira ideje o združitvi ministrstev za gospodarstvo in finance, 38 odstotkov pa takšno idejo podpira.

Javnomnenjsko raziskavo je opravilo Delo Stik 18. in 19. novembra na vzorcu 401 anketiranca.

SMC-ju podpora vztrajno pada
Podpora vladi upadla, SDS prehitel SMC