Premier Pahor in socialni partnerji so se po referendumskem padcu pokojninske reforme sešli 17. junija, da bi poskušali znova vzpostaviti dialog. Foto: BoBo
Premier Pahor in socialni partnerji so se po referendumskem padcu pokojninske reforme sešli 17. junija, da bi poskušali znova vzpostaviti dialog. Foto: BoBo
Pahor ponovno s socialnimi partnerji

Svetlik je še povedal, da je bil na sestanku vrha ekonomsko socialnega sveta dosežen napredek, saj so se vsi strinjali, da je potrebno "poskus obnove socialnega dialoga nadaljevati." Dodal je, da bodo sklicali posebno delovno skupino, ki naj bi jo vodil Miloš Pavlica, sekretar v kabinetu predsednika vlade in znotraj te skupine naj bi se mnenja in rešitve usklajevale.

Na vladni strani je pripravljenost za pogovore je zatrdil Svetlik, želijo pa, da bi vsaka rešitev, do katere bi prišla delovna skupina bila tudi "preverjena po strokovni plati in, da vodi k zastavljenim ciljem o katerih bi se sporazumeli."

"Potreben je realizem"
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je po sestanku povedal, da je potreben realizem, saj "glede na poznavanje in obnašanje vlade kaže, da ni nekega velikega upanja."

"Mi smo pripravljeni iti v pogovore okoli zdravstvene reforme, morebitnih spremembah zakona o delovnih razmerjih in na na nova pogajanja o pokojninski reformi, ki pa mora biti na povsem drugih izhodiščih, kot ta, ki je bila na referendumu zavrnjena," je podaril Semolič in dodal, da je sicer upanje za konsenz "enako nič," po drugi strani pa meni, da bi referendumski izid lahko nekatere tudi "streznil", sindikati pa ne morajo ničesar izgubiti, če se pogovorov udeležijo.

Ocenil je, da je bila vlada pri iskanju konsenza neuspešna, ker je "podcenjevala predloge sindikatov, predloge Merklove in Sarkozya pa precenjevala."

Dušan Rebolj, predsednik Pergama je že pred začetkom sestanka dejal, da "predsednik vlade Borut Pahor izkorišča ta dialog, da čim dlje ostane na oblasti." Po sestanku pa je povedal, da s "tako vlado, ki jo imamo" ni smiselno iti v resne projekte, saj po njegovih besedah nima dovolj visoke podpore, se pa zaradi dialoga namerava udeležiti tudi naslednjih pogovorov, če bo v sindikatu dobil mandat za pogajanja.

Sestanek za nov začetek
Borut Pahor
je sestanek ekonomsko-socialnega sveta sklical, saj bi rad s sindikati znova začel socialni dialog o pokojninskih spremembah. Na sestanku so spregovorili o predlogu rebalansa, strategiji upravljanja državnih kapitalskih naložb in o preteklem junijskem vrhu Evropske unije.

Sindikalisti pred sestankom niso pričakovali nič
Predsednik sindikalne konfederacije Pergam Dušan Rebolj je pred začetkom sestanka povedal, da je prišel na pogovore zaradi dialoga samega, a da ne pričakuje nobenih rezultatov pogajanj, saj bi ta morala potekati pred pokojninsko reformo. Zdi se mu, da je treba na nekatere stvari opozoriti, a resni pogovori o reformi trga dela in zdravstveni reformi ne pridejo v poštev.

Dušan Semolič, pred sestankom prav tako ni imel nobenih pričakovanj, znova pa je ponovil svoje prepričanje, da je treba varčevati drugje, ne pri delavcih. "Tudi denar se da dobiti drugje, ne pri delavcih," je povedal. Sindikati po besedah Semoliča pričakujejo tudi, da jih bo vladna stran upoštevala kot enakovredne partnerje. "Moramo počakati, da vidimo, kakšno je razpoloženje, ker se to očitno hitro menja. Če se v prid dialogu, kjer bomo priznani kot enakovredni partnerji, potem je to dobro," je povedal Semolič.

Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber pa je povedal, da dialog do neke točke sprejemajo, pojasnil je tudi, da so za sejo predlagali obravnavo zakona o subvencionirani pravici obveznega in dodatnega zavarovanja, ki je eden izmed reformnih zakonov in potrebuje dialog. Lorber tudi težko verjame, da bi lahko dosegli konsenz o pokojninski reformi, o kateri naj bi se prav tako pogovarjali.

Dialog se po pokojninski reformi nadaljuje
Na delovnem sestanku premierja s predstavniki sindikatov in delodajalcev sredi junija so se odločili, da vlada v dogovoru s socialnimi partnerji nadaljuje pripravo zdravstvene reforme in reforme trga dela, tako da bi bili za vsebinsko razpravo pripravljeni najpozneje na začetku septembra. Proti koncu junija se je Pahor odločil, da s sindikati, ki so dali pobudo za referendum o pokojninski reformi, znova začne socialni dialog o pokojninskih spremembah. "Morda obstaja upanje, da bi v kratkem le prišli do nekega kompromisa," je premier dejal novinarjem 23. junija med vrhom EU-ja v Bruslju.

Naslednjič naj bi se skupina sestala septembra.

Pahor ponovno s socialnimi partnerji