Simon Savski. Foto: BoBo/Borut Živulović
Simon Savski. Foto: BoBo/Borut Živulović

Podpredsednik KPK-ja Simon Savski se je v zaprti skupini Miličniki – policisti na Facebooku odzval na razmislek o stopnjevanju nasilja nad policisti, je za TV Slovenija poročala novinarka Valentina Plaskan. Za nezaupanje v policijo je posredno okrivil Janeza Janšo in nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa. "Vi samo Janšo volite, pa bo skupaj s Hojsom vse skupaj razgnal z vodnim topom na solzivec. Jaz si takega liderja ne želim. Verjamem, da bodo tudi tile policisti vandalizem in napad na policista ustrezno obravnavali. So pa danes drugi časi. Drugačna vzgoja mladih, pokvarjeni politiki ..." je zapisal.

Savski, ki je sicer diplomirani pravnik, je svojo kariero začel na policiji. Zadeve ni želel komentirati.

KPK se od osebnih komentarjev na družbenih omrežjih distancira, a opozarja, da so funkcionarji javne osebe 24 ur na dan, zato morajo tudi v zasebni komunikaciji prispevati h krepitvi lastne integritete in ugleda organa, v katerem delujejo. Na vprašanje, kako to vpliva na nepristranskost pri odločitvah, kjer je vključen politik, pa na KPK-ju odgovarjajo, da "osebna ali kakršna koli druga prepričanja funkcionarjev o konkretnih primerih nimajo in ne smejo imeti nikakršne vloge".

Predsednik KPK-ja Robert Šumi je trenutno odsoten. Zaradi varovanja integritete institucije bo ob vrnitvi s Savskim opravil razgovor.

KPK bo o primeru obvestil predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki imenuje in razrešuje funkcionarje.

Pirc Musar se je na zadevo odzvala pisno. Meni, da "je komunikacija namestnika predsednika KPK-ja neprimerna in da morajo funkcionarji in politiki z načinom komunikacije krepiti zaupanje ljudi v delo državnih organov ter s tem prispevati h krepitvi integritete".