Na čelu UKC-ja je Vrhunec od leta 2009, torej šest let. Njegovo vodenje pa so zaznamovali številni škandali. Foto: BoBo
Na čelu UKC-ja je Vrhunec od leta 2009, torej šest let. Njegovo vodenje pa so zaznamovali številni škandali. Foto: BoBo
Vrhunec odstopa s čela UKC-ja

Simon Vrhunec, ki opravlja funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKCL-ja, je sporočil, da svojega dela po 10. avgustu, ko se mu izteče mandat, ne namerava nadaljevati. Predsedniku sveta UKC-ja Tomažu Glažarju je pojasnil, da prav tako ne želi več kandidirati za funkcijo generalnega direktorja.

Za zamudo Vrhunec krivi ministrstvo za zdravje
Svet UKC-ja se bo sešel v četrtek, ena izmed točk dnevnega reda pa je tudi imenovanje v. d. generalnega direktorja. Vrhunec informacij, kdo ga bi lahko nadomestil na funkciji, nima.
"Slabo je za UKC Ljubljana, da ima vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Potrebujemo generalnega direktorja, ki bo lahko opravljal svoje delo s polnimi pooblastili. Ta institucija si zasluži, da dobi direktorja za štiri leta," je dejal. Dodal je, da je UKC naredil vse, da bi bil razpis za generalnega direktorja izpeljan, a "žal se to ni zgodilo". Po njegovem mnenju bi se postopki okoli novega razpisa lahko zgodili hitro in bi lahko na četrtkovi seji že imenovali novega generalnega direktorja. Odgovornost za "zamudo" pri razpisu je po njegovih besedah na ministrstvu za zdravje.

V UKC-ju bi mu morali zagotoviti delovno mesto
Vrhunec se je, kot pravi, odločil, da se ne bo vnovič potegoval za generalnega direktorja UKC-ja po tem, ko se svet po zadnjem izvedenem razpisu ni odločil za nobenega od prijavljenih kandidatov. Takrat je hotel tudi odstopiti, a se je odločil počakati s to odločitvijo, saj je bila pred vrati ponovna ocena UKC-ja za akreditacijo.

Glede svoje prihodnosti je Vrhunec dejal, da ima v pogodbi zapisano, da se mu po izteku mandata ponudi primerno delovno mesto znotraj UKC-ja. "Upam, da se bo to določilo pogodbe upoštevalo," je dejal in pojasnil, da je slišal govorice o tem, da se "dela vse, da se ga vrže iz UKC-ja".

Na svoje delo ponosen
Vrhunec, ki je UKC vodil od leta 2009, torej šest let, je na svoje delo v UKC-ju ponosen: "Mirno lahko rečem, da se je UKC v tem času utrdil kot najpomembnejša zdravstvena institucija v Sloveniji." Izpostavil je, da je zaostril odgovornost menedžmenta za poslovanje klinik, zmanjšal število nadurnega dela za 30 odstotkov, povečal število zdravstvenega kadra in zmanjšal nezdravstveni kader. Hkrati pa so se v UKC-ju odločili, da "za ceno ekonomskega uspeha ne bomo zmanjšali dostopnosti bolnikov do zdravstvene oskrbe".

Priznal je, da bi številne stvari lahko naredil drugače, vendar pa se ne sramuje niti ene odločitve in niti enega koraka. Sicer bi svojemu nasledniku želel zapustiti boljše ekonomsko stanje. "Moj neuspeh je, da nismo uspeli prepričati financerja in politike, da bi nam plačali to, kar bi nam morali."

Manj pa je bila z njegovim delom zadovoljna ministrica za zdravje Milojka Kolar, ki je zaradi primera Radan, že maja zahtevala njegov odstop.

Vrhunec odstopa s čela UKC-ja