Novi zakon o RTV SLO prostor medijske svobode vsekakor močno zožuje, je prepričan Simoniti. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Novi zakon o RTV SLO prostor medijske svobode vsekakor močno zožuje, je prepričan Simoniti. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Simoniti o novem zakonu o RTV Slovenija

Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je v MMC-jevem spletnem klepetu glede novega zakona o RTV Slovenija, o katerem bomo volivci odločali na referendumu 12. decembra, poudaril, da je tudi sam že slišal, da obstaja spisek z najmanj petnajst imeni novinarjev, ki naj bi jih po uveljavitvi zakona "odstranili" z RTV SLO.

"Glede na to, kako so predstavniki Zaresove politike v javnosti poniževali in zasramovali novinarje, 571 podpisnikov peticije izpred treh let pa ob tem molči, ne bo čudno, da bodo obračunali s tistimi, ki jim niso po volji. To jim bo novi zakon omogočal na mehak način ob uveljavitvi novega zakona," meni Simoniti.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj

Na vprašanje klepetalke Majde, zakaj je tako nasprotuje novemu zakonu o RTV SLO, čeprav je boljši od t. i. Grimsovega, je nekdanji minister med drugim odgovoril, da proti novemu zakonu, o katerem bomo odločali na referendumu, ni težko biti proti, saj je neprimerno slabši od zdaj še vedno veljavnega.

"V novem zakonu gre predvsem za to, da se RTV SLO kadrovsko in politično povsem podredi današnji oblastni strukturi. Vnaša pa tudi mnoge druge stvari, ki sodijo v te oblastne namene, na primer, da ukinja novinarjem status javnih delavcev, čeprav bodo še naprej opravljali javno službo. Oblikovane bodo nove kolektivne pogodbe, nove individualne pogodbe, lahko bodo nekatere odpustili, njihovi dohodki se bodo verjetno zmanjšali, vsekakor pa bodo prikrajšani tudi v zvezi s pokojninskimi zadevami ipd.," je prepričan.

"Ne vem, po čem lahko nekdo sklepa, da ima nadzor nad RTV SLO SDS. Že dve leti je na oblasti nova garnitura, ki je zamenjala na RTV SLO vse, kar je do danes lahko in kar bo z novim zakonom tudi v polni meri še lahko," je Simoniti odgovoril na očitke, da je nasprotnike zakona strah, da bo SDS izgubil nadzor nad RTV SLO.

In zakaj ne morete desnica in levica narediti nekega kompromisa glede zakona o RTV-ju ter skupaj napisati tak zakon, da bi se obdržal tudi ob zamenjavi oblasti, je zanimalo enega od klepetalcev.

Simoniti odgovarja: "Že sedaj veljavni zakon, ki je povsem primerljiv s podobno zakonodajo v EU, povsem omogoča, da bi tisti, ki upravljajo s hišo, sledili javnemu interesu. To omogoča predvsem programski svet, kjer se vsaki dve leti zamenja polovica od šestnajstih svetnikov. S tem svetniška skupina za le nekaj časa lahko postane svetovnonazorsko enoznačna, a ker je rok trajanja take skupine kratkotrajen in je to vsakemu jasno, vsak sledi predvsem temu, da ne uveljavlja interesa političnih grupacij, ampak predvsem skupnemu javnemu interesu."

Simoniti o novem zakonu o RTV Slovenija