Konferenca za novinarje predstavnikov koalicijskih podmladkov
Konferenca za novinarje predstavnikov koalicijskih podmladkov "na kraju zločina". Foto: MMC RTV SLO
Opozicijski podmladki
Zakon, ki ga bomo na referendumu v nedeljo, 12. decembra 2010, zavrnili, bo tako ostal le kot šolski primer političnega lomastenja po medijih in spodbujanja delitve na »naše« in »vaše«, pravijo v SDM-ju. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Vrtovec
Jernej Vrtovec, predsednik MSi-ja: 'Zakon že v sami osnovi omogoča politizacijo RTV Slovenija ter ogroža svobodo in neodvisnost novinarskega poročanja.' Foto: MMC RTV SLO

Predsedniki podmladkov koalicijskih strank SD, Zares in LDS so v izjavi za javnost podprli zakon o RTV Slovenija, o katerem bodo državljani na referendumu odločali 12. decembra. Kot je dejal predsednik Mladega foruma SD Marko Kastelic, bodo državljani z glasom za zakon zavrnili politične pritiske in prispevali k boljšemu programu.

Kastelic je pojasnil, da predlog zakona predvideva več programskega prostora dokumentarnim, izobraževalnim in tudi športnim oddajam, zato je prepričan, da to pomeni tudi boljši program. Dejal je, da je razočaran nad dogajanjem v predreferendumski kampanji, predvsem s strani SDS-a. Kot je pojasnil, se SDS, če bi imel "vsaj kanček morale", ne bi smel vključevati v kampanjo. Prav poslanec SDS-a Branko Grims je namreč avtor obstoječega zakona, ki je po besedah Kastelica nastal brez širše javne razprave in brez sodelovanja stroke.

Predsednik Zares aktivnih Dejan Radunić je dodal, da televizija zadnjih pet let, kar velja obstoječi zakon, stagnira. Meni, da z novim zakonom "dejansko prihajamo v demokratične čase". SDS se tako bori proti zakonu, ker drugače ne bi mogel priti nazaj na oblast, je prepričan Radunić.

Tudi predsednik Mlade liberalne demokracije Borut Cink verjame, da zakon prinaša večjo novinarsko avtonomijo in višjo stopnjo profesionalnosti. "Upamo, da bo RTV spet tista hiša, ki bo dajala izziv mladim novinarjem; vsem tistim, ki iščejo svoj poklic, svojo priložnost v novinarskih vodah," je povedal Cink.

SDM: Pahorjeva vlada je podražila RTV naročnino
"Koalicijski podmladki s shizofrenim sporočilom nasprotujejo sami sebi," pa pravijo v Slovenski demokratski mladini. Borijo se za apolitičnost RTV-ja tako, nadaljujejo mladi SDS-a, da podpirajo Zakon o RTV, ki bo javno radiotelevizijo prepojil s politikantskimi intrigami in vplivi. "Edino, kar je na RTV nekaj let stagniralo, je bila naročnina, ki se je glede na inflacijo objektivno zniževala skozi vsa leta visoke gospodarske rasti. V času krize, je Pahorjeva vlada v svojem slogu zvišala stroške za slovenska gospodinjstva in podražila RTV naročnino," poudarjajo.

"V kolikor tranzicijski podmladki in njihovi starejši botri živijo v iluziji, da sprememba zakona prinaša boljše čase, potem je jasno, zakaj je država v samo dveh letih padla na lestvici medijske svobode, konkurenčnosti, odprtosti gospodarstva in še mnogih drugih. Avtonomija, kvaliteta in vsebina se namreč ne krepita s spremembo zakonodaje, temveč z odgovornimi lastniki, nevmešavanjem v novinarsko delo ter s spodbujanjem raziskovalnega novinarstva," so še povedali.

Mlada Slovenija: Zakon je pripravljen na strogo ideološki ravni
V Mladi Sloveniji – podmladku NSi so, nasprotno, prepričani, da je prav novi zakon izključujoč in nedemokratičen, saj izključuje civilno družbo in zaposlene na RTV-ju. "Zakon že v sami osnovi omogoča politizacijo RTV Slovenija ter ogroža svobodo in neodvisnost novinarskega poročanja. Cilj zakona je politična podreditev RTVS s strani vladajoče koalicije in določenih gospodarskih ter odvetniških lobijev."

"Levi podmladki pozabljajo, da so se za obstoječi zakon volivke in volivci opredelili na referendumu leta 2005. S tem ko je koalicija pripravila novi zakon, je izdala nezaupnico ljudem in zaposlenim na RTV-ju. Zato je spreminjanje zakona o RTV SLO predvsem želja vladne koalicije, da si popolnoma podredi medije ne glede na posledice. Novi zakon je v več pogledih izključujoč, zato ne moremo pričakovati boljših programov in vsebine, ki nam jo obljubljajo levi podmladki. Dobro vsebino in programe delajo novinarji, toda z novim zakonom ne bo tako. Novinarji bodo popolnoma odrezani in pod stalnim političnim pritiskom. Zakon je pripravljen na strogi ideološki ravni, čuti se jugonostalgijo slovenske levice. Dokaz temu je odstavek, da se bodo predvajale vsebine in programi namenjeni predstavljanju družbenega položaja ter kulturnih in drugih dosežkov pripadnikov narodnih skupnosti republik nekdanje Jugoslavije, kar je nadvse sporno. Narodi nekdanje Jugoslavije niso narodna manjšina, zato ni potrebno, da se takšna obveza vključi v zakon o RTVS," so v odzivu še zapisali pri podmladku Nove Slovenije.