Slovenski evroposlanci iz evropske stranke ELS/EPP so se izrekli proti novemu zakonu o RTV-ju. Foto: Bobo
Slovenski evroposlanci iz evropske stranke ELS/EPP so se izrekli proti novemu zakonu o RTV-ju. Foto: Bobo

Tisti deli, ki so tržno zanimivejši in prinašajo več dobička, ki pa zaradi novega statusa zavoda ne bo šel v skupno blagajno, se bodo privatizirali, so prepričani poslanci evropskega parlamenta. V skupni izjavi so Milan Zver, Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle še opozorili, da "tudi novinarji ne bodo več javni uslužbenci", ob spremembah pogodb pa "se bo novo vodstvo zlahka znebilo nekaterih urednikov in novinarjev iz političnih razlogov".

Evroposlanci še ugotavljajo, da je slovenski medijski prostor "dokaj asimetričen: po lastništvu, politični usmeritvi in vplivu je bolj levo usmerjen". Različne mednarodne raziskave kažejo celo na padec medijske pluralnosti v Sloveniji v zadnjih dveh letih, opozarjajo in dodajajo, da je RTV Slovenija kot javni medijski zavod "vsaj deloma zagotavljala ravnovesje". "Njen status je še posebej občutljiv, saj ima velik vpliv, financirajo ga neposredno uporabniki in je tudi zato predmet nenehnih poskusov plenjenja," so še prepričani.

Sestava nadzornega sveta je odsevala sestavo državnega zbora
"V prejšnjem zakonu o RTV Slovenija iz leta 2005 (ki je nastal v času desnosredinske vlade in ki je bil po našem mnenju veliko bolj naklonjen medijski pluralnosti) je veliko večino članov nadzornega sveta zavoda določil državni zbor. Sestava nadzornega sveta je tako odsevala sestavo državnega zbora, kar mu je dajalo demokratično legitimnost. Po novem zakonu se bo število članov nadzornega odbora zmanjšalo in ta bo posledično manj pluralen. V njem bo več predstavnikov tako imenovane civilne družbe," pravijo Zver, Jordan Cizljeva in Peterle.

Ob tem evroposlanci še opozarjajo: "Pri tem se postavlja elementarno vprašanje: zakaj so v njem predstavniki te nevladne organizacije, ne pa kakšne druge, tega zavoda in ne kakšnega drugega ipd. Novi Svet, najvišji organ upravljanja, sestavljen po korporativnih in ne demokratičnih načelih, bo dodatno, bolj prikrito, vnesel posebne politične interese v upravljanje RTV. Gre za novo politizacijo Sveta, ne pa za depolitizacijo." "Poleg tega bo RTV dodatno izgubila poslovno in upravljavsko avtonomijo," so še prepričani.