Kot je dejal Dušan Semolič, v primeru dogovora do ponedeljka stavkovnega gibanja ne bo. Foto: RTV SLO
Kot je dejal Dušan Semolič, v primeru dogovora do ponedeljka stavkovnega gibanja ne bo. Foto: RTV SLO
Sindikati spremenili zahteve

Ker pogajanja še ne kažejo nobenega napredka, imajo sindikati dva nova predloga. Bodisi bi se morale vse delavske plače dvigniti za 40,3 evra bodisi naj se za razliko med letno inflacijo in že dogovorjenim 2,5-odstotnim avgustovskim dvigom zvišajo le izhodiščne plače, vse druge pa za 85 odstotkov te razlike. Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič upa, da bodo v ponedeljek dosegli dogovor, sicer lahko spet računamo na stavko.

Delodajalci proti dvigu vseh osnovnih plač
Delodajalci so že izrazili nasprotovanje dvigu plač za dobrih 40 evrov. Bolj so naklonjeni drugemu predlogu, saj menijo, da je zaradi visoke inflacije treba zaščiti predvsem izhodiščne plače. Vse druge pa naj se po njihovem mnenju usklajujejo na ravni podjetij. Sicer pa je predstavnik delodajalcev Jože Smole z gospodarske zbornice dejal, da pričakuje, da se bodo do naslednjega ponedeljka dogovorili vsaj za osnovni okvir usklajevanja plač, do dokončnega dogovora pa naj bi prišlo januarja.

Povprečna plača v podjetjih nekoliko višja
Povprečna neto plača zaposlenega v podjetjih v Sloveniji je bila oktobra 846,38 evra, kar je 3,2 odstotne točke več kot mesec prej in 8,9 odstotne točke več kot oktobra lani. K višjim oktobrskim plačam je pripomoglo tudi večje število delovnih dni in začetek izplačevanja trinajstih plač.

Dogovor pa so že dosegli papirničarji, ki so že odpovedali januarsko stavko, saj so delodajalci obljubili, da so jim zaradi inflacije pripravljeni dvigniti plače poleg že dogovorjenih 2,5 odstotka še dodatnih 2,6 odstotka.

Sindikati spremenili zahteve