Pogajanja bodo socialni partnerji nadaljevali v ponedeljek, ko se bodo tudi delodajalci opredelili do podanega predloga. Foto: RTV SLO
Pogajanja bodo socialni partnerji nadaljevali v ponedeljek, ko se bodo tudi delodajalci opredelili do podanega predloga. Foto: RTV SLO
Pogajanja za dvig plač

Plače bi tako z letošnjo inflacijo uskladili že januarja, in sicer v višini 100 odstotkov. Plače bi se s tem uskladile z razliko med dejansko povprečno inflacijo v letošnjem letu in dogovorjenim uskladitvenim zneskom v višini 2,5 odstotka, je povedal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Sindikati tako ne vztrajajo več pri spremembah obstoječe kolektivne pogodbe. Poleg tega predlagajo v prihodnjem letu še dvojno uskladitev z inflacijo, in sicer junija in novembra ter februarja v naslednjem letu za razliko med dejansko realizirano in predvideno inflacijo.

GZS in delodajalci se seveda ne strinjajo
Iz slednjega je razvidna nekonsistentnost, saj sindikati predlagajo sprotno usklajevanje z dejansko inflacijo po podatkih Statističnega urada RS, hkrati pa zahtevajo usklajevanje med predvideno inflacijo in dejansko realizirano, čeprav v svojem predlogu ne izhajajo iz predvidene inflacije, so v izjavi za javnost zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije in Združenju delodajalcev Slovenije.

Želja po dodatnih izplačilih delavcem
Sindikati so predlagali tudi, da se v dejavnostih, kjer sta izkazana čisti dobiček ter visoka produktivnost, 10 odstotkov tega zneska izplača delavcem kot dodatek iz naslova produktivnosti, kar pa je za delodajalce nesprejemljivo.

Delodajalci so izpostavili tudi sindikalni predlog 21-odstotnega zvišanja zneska minimalnega regresa za letni dopust za leto 2008.

R. B.

Pogajanja za dvig plač