Koalicija je predlagala zaslišanje predsednika komisije Zvonka Černača. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija je predlagala zaslišanje predsednika komisije Zvonka Černača. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Koalicija želi zaslišati tudi Janeza Janšo. Foto: MMC RTV SLO
Franci Kek in Tadej Slapnik
Po Slapnikovih besedah je Černač kot podpredsednik SDS-a Janševa desna roka. Foto: MMC RTV SLO

Po uradni vložitvi zahtevka koalicije je Zvonko Černač za MMC povedal, da gre pri uvrstitvi njega in Hrovata na seznam prič za zlorabo poslovnika in politično lustracijo ter da lahko "upravičeno pričakuje obtožnico državne tožilke Branke Zobec Hrastar, čeprav z afero Patria nima nič".

Želi koalicija onemogočiti delo komisije?
Koalicijski poslanci so na podlagi poslovnika predlagali dopolnitev dokaznega sklepa, po katerem bodo kot pričo poklicali Černača. Ta potezo koalicijskih poslancev je komentiral: "Če se za pričo povabi predsednika in namestnika predsednika te komisije, ki s to zadevo nimata nič, je s tem delo komisije za nekaj mesecev blokirano, prav tako pa je s tem iz komisije izločen SDS, ki je predlagal ustanovitev te preiskovalne komisije."

S Černačem se strinjata tudi Franc Pukšič (SLS) in Zmago Jelinčič (SNS). Pukšič je prepričan, da gre v primeru napovedane poteze koalicijskih poslancev za precedenčni primer kršitve slovenske zakonodaje in poslovnika DZ-ja. Jelinčič pa meni, da je razlog za to potezo koalicije strah pred resnico, saj je po njegovem mnenju afera Patria konstrukt vladajočih strank.

Slapnik: Državljani si zaslužijo resnico o Patrii
"Naš namen ni oviranje dela komisije, želimo si, da komisija deluje verodostojno," pa je na novinarski konferenci povedal član komisije Tadej Slapnik (Zares), ki meni, da želi Černač relativizirati težo sodnih postopkov, ki v zvezi s Patrio potekajo vzporedno. V Zaresu so prepričani, da si državljani zaslužijo resnico o Patrii in da bo na koncu edina resnica tista, ki bo obveljala na sodišču.

Koalicijski poslanci želijo Černača zaslišati, ker je bil predsednik preiskovalne komisije za nakup oklepnikov 6 x 6 in ker je predsednik komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, ki so se prav tako ukvarjale z nakupom omenjenih oklepnikov. Zaslišati ga želijo tudi zato, ker je podpredsednik SDS-a in tako "desna roka Janeza Janše".

Černač je na razloge koalicije, na podlagi katerih so ga uvrstili med priče, odgovoril, da bi morali med priče uvrstiti tudi Dušana Kumra (SD), ki je prav tako bil predsednik komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, pa tudi Antona Anderliča (LDS), ker je bil član komisije, ki je preiskovala nakupe orožja, sicer argumenti koalicije "ne zdržijo vode".

Med pričami tudi Janša in Erjavec
Na seznamu prič, ki ga je v imenu koalicije predstavil Slapnik, so: Zvonko Černač, Robert Hrovat, Milan Cvikl, Drago Kos, Kaj Erik Björkqvist, Magnus Berglund, Barbara Brezigar, Rei Juhani Niittynen, Jorma Wiitakorpi, Jure Cekuta, Peter Zupan, Hans Wolfgang Riedel, Walter Wolf, Rudolf Leban, Ivan Črnkovič, Marija Badovinac Črnkovič, Darko Njavro, Tone Krkovič, Jože Zagožen, Karl Erjavec in Janez Janša.

Zvonko Černač o morebitnih pričah ni govoril, saj ga člani preiskovalne komisije niso odvezali varovanja tajnosti, na podlagi česar bi lahko razkril, kdo vse bo zaslišan.

Zaslišanja naj bi se začela takoj po novem letu, dogovorili pa so se tudi, v kakšnem okviru bo potekala preiskava in na podlagi katerih dokazov, še prej pa bodo poslanci v DZ-ju izbrali novega predsednika komisije ter njegovega namestnika.

Komisijo predlagala SDS in SNS
Komisija se je prvič sešla v petek. Po tej seji je Černač pojasnil, da je treba preiskati, ali drži v nekaterih dokumentih že potrjeno dejstvo, da je težava Patria nastala konec leta 2004, ko je mandat končala vlada Antona Ropa.

Slapnik pa je v petek po seji dejal, da je ta "potrdila njihova opozorila, da bo delo komisije usmerjeno izključno v preusmerjanje pozornosti od bistvenih vprašanj in ključnih akterjev afere Patria".

Ustanovitev komisije so sicer zahtevali poslanci SDS-a in SNS-a, ki menijo, da ima afera "politično ozadje in politično režirano zgodbo".