Mineva pet let od referenduma o arbitraži. Foto: MMC RTV SLO
Mineva pet let od referenduma o arbitraži. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija pričakuje tudi določitev poteka celotne kopenske meje in morske meje. "Prihodnji teden se začenja ciljni krog, ciljna strmina našega zagovora pred arbitražnim sodiščem," je poudarila slovenska agentka Simona Drenik. Spomnila je, da bo prihodnji teden minilo štiri leta od referenduma o arbitražnem sporazumu, ki je bil "popotnica" za začetek priprav.

V tem zelo intenzivnem procesu bo v slovenski ekipi pod vodstvom slovenskih agentk Simone Drenik in Mirjam Škrk ter odvetnikov pod vodstvom Alaina Pelleta sodelovalo okoli 30 ljudi. "Celotna slovenska ekipa odhaja v Haag z optimizmom. Verjamem, da smo zelo dobro pripravljeni z argumentacijo in dokumenti, in pričakujemo pozitivno rešitev za slovenske interese," je dejala Simona Drenik.

V ponedeljek popoldne se bo s predstavitvijo hrvaških argumentov začelo dokazovanje argumentov obeh držav o poteku meje na kopnem in na morju. Trajalo bo dva tedna, do petka, 13. junija. Slovenija bo na vrsti v četrtek in petek. Prihodnji petek bo v Haag odpotoval tudi zunanji minister Karl Erjavec in bo, kot je pojasnila Simona Drenik, navzoč na delu, na katerem bodo govorili o Piranskem zalivu in zadevah, povezanih z morjem.

"Ne samo mednarodno pravo, tudi pravičnost"
"Glede kopenske in morske meje bo rešitev v skladu z načeli in pravili mednarodnega prava, glede stika z odprtim morjem in režima za uporabo morskih pasov pa bo poleg mednarodnega prava sodišče moralo upoštevati tudi pravičnost, načelo dobrososedskih odnosov z namenom doseči pošteno in pravično rešitev," je še povedala Drenik.

Kot je še pojasnila, je v arbitraži in tudi v skladu z arbitražnim sporazumom razsodba dokončna in pravno obvezujoča. Sporazum po njenih besedah predvideva šestmesečni rok za implementacijo razsodbe s strani obeh držav. "Razsodbo pričakujemo v roku enega leta, vendar je konkretno težko napovedovati," je dodala.