Srbsko veleposlaništvo v Švici. Foto: Wikimedia Commons
Srbsko veleposlaništvo v Švici. Foto: Wikimedia Commons

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je Slovenija s Srbijo podpisala kupoprodajno pogodbo v znesku 1.089.200 švicarskih frankov (1,046 milijona evrov), in dodali, da so se države naslednice leta 2016 dogovorile, da bodo skupaj prodale pet nepremičnin nekdanjega SFRJ-ja, med njimi tudi diplomatsko predstavništvo nekdanjega SFRJ-ja v Bernu. V tem času je zanimanje za nepremičnino izrazilo nekaj potencialnih kupcev, ki pa niso dali konkretne ponudbe. Letos je interes za odkup nepremičnine predstavila Srbija, ki ima nepremičnino v posesti za potrebe svojega diplomatskega predstavništva.

Ponudba Srbije je bila po navedbah MZZ-ja na ravni cenitve, ki jo je za nepremičnino pripravila pooblaščena cenitvena agencija (7,78 milijona švicarskih frankov). Slovenija je kot solastnik 14-odstotnega deleža nepremičnine, kar je v skladu s 3. členom priloge B sporazuma o vprašanjih nasledstva, ponudbo sprejela in kot prva od držav naslednic tudi podpisala kupoprodajno pogodbo s Srbijo.

Nepremičnina na naslovu Seminarstrasse 5 je bila zgrajena leta 1978 za potrebe diplomatskega predstavništva nekdanje skupne države in se razprostira v dveh nadstropjih in mansardi. Neto površina je 1835 kvadratnih metrov. Zgradba z značilno arhitekturo izstopa od okoliških nepremičnin (načrtoval jo je črnogorski arhitekt Aleksandar Keković). Kanton Bern jo je leta 2017 uvrstil na seznam spomeniško zaščitenih objektov.

Države naslednice so do zdaj skupaj uspešno prodale nepremičnine nekdanjega SFRJ-ja v Tokiu, Bonnu in New Yorku. V postopku je tudi prodaja misije nekdanjega SFRJ-ja v New Yorku, ki bo končana predvidoma v prvem kvartalu prihodnjega leta, so še sporočili z MZZ-ja.