Gost spletne klepetalnice MMC-ja je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Foto: MMC RTV SLO
Gost spletne klepetalnice MMC-ja je bil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Foto: MMC RTV SLO

"Položaj naših rojakov v zamejstvu je v zadnjem času bistveno boljši, kot je bil v prejšnjem obdobju, ker so se morali avtohtoni Slovenci trdoživo boriti za identiteto slovenstva in ohranjanje slovenskega jezika tako v šolskem procesu kot pri njegovi uporabnosti. Menim pa, da je možnost sistemske ureditve dvojezičnega šolskega sistema pripomogel k prepričanju, da je to prednost sosednjih držav in omogoča mlajšim generacijam tudi poznejše šolanje in študij v širšem regijskem prostoru," je minister za zamejce in izseljence povedal glede položaja naših manjšin v sosednjih državah.

Ena večjih težav slovenskega gospodarstva je pomanjkanje tujih naložb, na drugi strani pa živi v tujini nekaj 100.000 slovenskih izseljencev, ki bi jih lahko spodbudili za vlaganja v domovino. Minister Žmavc je menil, da je to zelo pomembna tema in tudi prioriteta urada za Slovence po svetu.

"Naredili bomo vse, da odpravimo sistemske slabosti, ki onemogočajo takšne oblike sodelovanja, kot je primer dvojnega obdavčevanja, hitrejših dovoljenj in soglasij, urejanje poslovnih con itd. Zato menimo, da vodimo vzporedno te aktivnosti z željo, da bo teh vlaganj čim več in da si pridobimo zaupanje, da smo varna država tudi glede vlaganja in da izkoristimo naš geopolitični položaj, predvsem z možnostjo hitrejšega razvoja regije," je dejal in dodal, da Slovence po svetu lahko zelo aktivno vključujemo kot zelo dobre promotorje tudi na gospodarskem področju povezovanja in investicijskih vlaganj v Sloveniji.

Gospodarska kriza in razmeroma velika nezaposlenost je v preteklih letih številne mlade izobražene Slovence spodbudila, da si poiščejo delo v tujini. "Ta težnja se zaradi razmer še naprej nadaljuje, vendar menimo, da lahko, če gre za organiziran odhod mlajše generacije v tujino, kjer zelo veliko vlogo odigrajo naše slovenske skupnosti, ta generacija pozneje dobi možnosti, da bodo s svojim znanjem in uveljavljanem v tujini, ko se razmere pri nas v Sloveniji predvsem na gospodarskem področju izboljšajo, imeli veliko možnosti, da dajo tudi svoj prispevek matični domovini," je povedal o tem, kaj bo slovenska država storila, da bodo zdomci v tujini ohranjali slovensko identiteto.

Minister za Slovence po svetu je bil nedavno na obisku v Avstraliji, kjer je odprl nekaj novih slovenskih konzulatov. Slovenija pa je še vedno brez svojega veleposlanika, potem ko je bil pred dobrim letom dni s te funkcije razrešen Milan Balažic. "Tudi moj obisk in prioriteta v Avstraliji je bil načrtovan predvsem z željo, da pred imenovanjem novega veleposlanika podam informacijo o potrebnosti tega postopka odpoklica, na kar so nas zelo odločno opozarjali sami Slovenci v Avstraliji. Menim, da je klima trenutno dobra in da se ne odpirajo več teme. Upam, da bo novi veleposlanik nadaljeval tudi z dogovori mojega obiska svoje delo in se bo čim bolj povezoval s slovenskimi društvi ter si s svojo integriteto pridobil zaupanje naših rojakov v prihodnosti," je še povedal minister Žmavc.