Slovenija je z deležem javnega sektorja pri 22,9 odstotka v povprečju OECD-ja. Foto: BoBo
Slovenija je z deležem javnega sektorja pri 22,9 odstotka v povprečju OECD-ja. Foto: BoBo
Prazen šolski razred med splošno stavko javnega sektorja
Razloge za ogromne razlike od države do države je treba iskati v zelo različnih ureditvah, ki določajo, za katere dejavnosti je pristojna država in na kakšen način bo zagotavljala javno službo. Foto: BoBo

V članicah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je po podatkih za leto 2013 v javnem sektorju v povprečju zaposlenih 21,3 odstotka vseh zaposlenih, je razvidno iz julija objavljene publikacije Pregled javnih uprav 2015.

Najobilnejši javni sektor imajo v nekaterih nordijskih državah, na Danskem in Norveškem, znaša skoraj 35 odstotkov, na Švedskem okoli 28 odstotkov. Na drugem skrajnem koncu lestvice pa najdemo Japonsko z osmimi odstotki ter Čile in Mehiko z okoli 11 odstotki.

Poleg Slovenije se okoli povprečne vrednosti OECD-ja vrtijo še Grčija, Belgija, Kanada in Francija.

Javne ali zasebne službe?
Razloge za ogromne razlike od države do države je treba iskati v zelo različnih ureditvah, ki določajo, za katere dejavnosti je pristojna država in na kakšen način bo zagotavljala javno službo. Javno službo lahko država izvaja neposredno prek svojih zaposlenih ali pa alternativno skozi partnerstva z nevladnim ali zasebnim sektorjem.

V nekaterih državah je namreč velika večina zdravstvenih delavcev, učiteljev in delavcev na področju zaščite in reševanja zaposlenih neposredno v javnem sektorju, v drugih državah pa so delavci iz teh poklicev zaposleni v zasebnih organizacijah in imajo z državo za izvajanje javne službe zasebne pogodbe.

Javni sektor OECD-ja v povprečju rasel
Več držav OECD-ja sicer poroča o precejšnjem zmanjšanju zaposlenih v državni upravi, a se je delež zaposlenih v javnem sektorju v OECD-ju v povprečju vseeno nekoliko povečal. Podatki za leto 2009 namreč kažejo 21,1 odstotka zaposlenih v javnem sektorju za območje OECD-ja.

Najbolj so javni sektor zmanjšale Belgija, Poljska in Velika Britanija, in sicer za približno odstotek in pol. Med tistimi, ki so javni sektor razširili, pa se znajde Slovenija z dveodstotnim povečanjem, Norveška z dvema odstotkoma in pol ter Švica, ki je povečala javni sektor za kar tri odstotke.

Na povečanje deleža zaposlenih v javnem sektorju močno vpliva tudi zmanjšanje števila zaposlenih v drugih sektorjih. V Španiji se je, denimo, delež zaposlenih v javnem sektorju glede na vse zaposlene v državi med letoma 2009 in 2013 nekoliko povečal, toda glede na vso delovno silo v državi je delež v istem obdobju padel.

V Sloveniji se je delež zaposlenih v javnem sektorju tudi glede na vso delovno silo v državi med letoma 2009 in 2013 povečal, in sicer iz 19,7 na 20,9 odstotka. To povečanje je torej precej manjše v primerjavi s povečanjem deleža glede na vse zaposlene, ki je zrasel iz 20,9 na 22,9 odstotka.