Predčasne volitve bi bile tako po mnenju Žerjava
Predčasne volitve bi bile tako po mnenju Žerjava "edini pravi odgovor na situacijo, v kateri se je znašla politika". V takšni sestavi namreč ta po njegovih besedah ne more dovolj verodostojno opravljati svoje funkcije. Foto: MMC RTV SLO
Franc Bogovič
Marca bo vodenje stranke prevzel nov predsednik. Kandidat je tudi zdajšnji minister Franc Bogovič. Foto: Goran Rovan
Glasovanje
"Vlaganje interpelacij proti vsem ministrom, ki bodo ostali v vladi, ni pot do čimprejšnjih predčasnih volitev," pravi Žerjav. Foto: STA
SLS-a ne bo v projektni vladi

SLS bo po napovedih Radovana Žerjava pred februarsko sejo parlamenta izstopil iz koalicije, odstopila bosta tudi oba njihova ministra - Žerjav kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Franc Bogovič kot minister za kmetijstvo in okolje. Nato bo stranka delovala kot konstruktivna opozicija, v morebitno koalicijo s PS-jem, DL-jem in DeSUS-om pa ne bodo vstopili.

Bodo pa podpirali projekte, ki so se začeli v času trenutne vlade, in tiste, ki so za državo dobri, je Žerjav v Odmevih povedal Igorju E. Bergantu.

Kandidat za novega predsednika le še Bogovič?
Izvršni odbor SLS je pri pregledu skladnosti kandidatur s pravili in statutom SLS-a ugotovil neskladnost kandidature kandidata za predsednika stranke Larisa Gaiserja. "Člani IO-ja tudi niso ugotovili razlogov, zaradi katerih bi upoštevali izjeme. Iz glasovanja pri tem sklepu sta se izločila Žerjav in Bogovič," so sporočili iz stranke. Novega predsednika bodo člani izbirali na marčnem kongresu.

Odločitev izvršilnega odbora je bila nepričakovana, tudi zato, ker ste dolgo vzbujali vtis, da bi SLS z Državljansko listo in DeSUS-om iskal širšo koalicijo za novo vlado. Kaj je pretehtalo?
Danes sta bili na mizi dve rešitvi. Ena je ta, da bi se pogovarjali o vstopu v vlado, ki bi imela širšo podporo v DZ-ju, druga pa možnost, da stopimo v opozicijo in delujemo konstruktivno. Soglasno smo se odločili za to rešitev, tudi z mojim glasom. SLS ne bo sodeloval pri vzpostavljanju levosredinske vlade s takšnim ali drugačnim nazivom, bo pa konstruktivno sodeloval pri projektih, ki jih je zapeljala prejšnja vlada, in pri vseh tistih, ki so dobri za Slovenijo. V prejšnjem mandatu smo dokazali, da znamo to početi tudi z dejanji, ne le z besedami. Vse postopke v prihodnjih dneh in odgovore na vprašanje, kaj bomo storili, bomo presojali skozi prizmo, kako čim prej priti do predčasnih volitev. Menim, da je to v tem zapletenem času in ob očitkih Komisije za preprečevanje korupcije ter težavah nekaterih poslancev najboljše, da se ljudje odločijo, kdo ima podporo in komu bodo dali zaupanje.

SLS bo konstruktivna opozicija ... spet, bi lahko rekli. Govori se tudi o konstruktivni nezaupnici. Kako kompatibilna sta ta izraza?
SLS je v prejšnjem mandatu kot majhna opozicijska stranka dokazala, kaj pomeni biti konstruktiven - ko podpreš projekt, ki ni privlačen za ljudi, ki lahko za majhno stranko pomeni, da je tudi ni več. A smo vendarle postavili v ospredje interes države in ne stranke. Mi smo to dokazali, mnogi pa do zdaj tega še niso dokazali. Če bomo ocenili, da je konstruktivna nezaupnica pot, ki nas bo pripeljala do predčasnih volitev, jo bomo podprli. Drugače pa ne.

Slišite mnoge kritike, saj zapuščate vlado, a niste pripravljeni storiti več kot oditi, da bi država v teh zapletenih časih vendarle imela vsaj približno stabilno vlado?
Stabilne vlade, ko imamo v dveh največjih strankah predsednike, ki so obremenjeni s poročilom KPK-ja, preprosto ni mogoče sestaviti. Dve stranki, ki v DZ-ju predstavljata dve tretjini glasov. Ni mogoče sestaviti vlade, ki bi imela trdno podpor. Ker poslušamo, kaj ljudje govorijo na ulici, smo ocenili, da je najbolj pošteno in korektno, da gremo na volitve. Politika mora skleniti koalicijo z ljudmi, če je ne bo, ne bomo šli naprej.

Zdaj ste nekako v malem dvojčku s socialdemokrati, nekakšni minikoaliciji za čimprejšnje predčasne volitve. Prav SD je napovedal interpelacijo veleministru Žigi Turku. Boste tako interpelacijo podprli, če se izkažem, da je to hitra pot do volitev?
O tem nismo razpravljali. Najbrž pa ni pot do hitrih volitev, da bi se interpeliralo vse ministre po vrsti.

Koliko lahko sprememba na vrhu stranke spremeni stališče vodstva stranke do teh aktualnih vprašanj?
To, kar smo sprejeli, je bilo sprejeto z vsemi glasovi izvršilnega odbora. Moja ocena je, da do kakšnih korenitih sprememb v stališčih SLS-a in v vodenju politike stranke ne bo prišlo.

Prvake parlamentarnih strank je predsednik države Borut Pahor pojutrišnjem povabil na skupni sestanek. Kaj pričakujete?
Pogovarjali se bomo o treh projektih, ki so pomembni. Vse tri projekte podpiramo pod določenimi pogoji. Pri ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe je treba rešiti vprašanje Ljubljanske banke. Delovnopravna zakonodaja je pomemben projekt in treba je javno izreči vse priznanje ministru Andreju Vizjaku, ki je naredil ogromno. To je projekt, ki je ključen za konkurenčnost gospodarstva. Pri tem ni sprememb, te projekte bomo podpirali naprej.

Si obetate še kaj več od sestanka glede reševanja politične krize?
Noben pogovor v taki sestavi ni odveč, da umirjamo strasti. Strasti so preveč razgrete, padajo pretežke besede. Politiki bi v tem času morali izbirati besede ter miriti strasti med sabo in med ljudmi.

SLS-a ne bo v projektni vladi