Stranka mladih bo prosila za podaljšanje roka za zbiranje podpisov. Foto: RTV SLO
Stranka mladih bo prosila za podaljšanje roka za zbiranje podpisov. Foto: RTV SLO
Drago Kos
Kos je na okrogli mizi poudaril, da mora biti komisija neodvisna. Foto: RTV SLO

Po besedah predsednika zunajparlamentarne Stranke mladih Slovenije Darka Kranjca jim je do danes uspelo zbrati približno 18.300 od potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Na predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija bodo zato naslovili prošnjo za podaljšanje roka za pet dni, ki se sicer izteče 7. 1.

Kos za neodvisen organ
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je na okrogli mizi Korupcija v Sloveniji in širše ponovil, da je pomembno, da ima država neodvisen organ za odkrivanje korupcije. Kos je povedal, da se lahko korupcija pojavlja v vseh treh vejah oblasti.

Dejal je tudi, da bo država kljub ukinitvi protikorupcijske komisije morala ponovno ustanoviti novo komisijo, saj je 14. 12. začela veljati konvencija ZN-ja o korupciji, ki predvideva neodvisen organ. Slovenija konvencije še ni podpisala in ne ratificirala.

Dobovšek: Politika zagovarja represiven pristop
Na okrogli mizi, ki je potekala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, je sodeloval tudi docent na Fakulteti za policijsko-varnostne vede Bojan Dobovšek, ki je povedal, da politika ne zagovarja preventivnega pristopa pri reševanju problematike korupcije. Politika zagovarja represiven pristop, ker so učinki vidni hitreje, je še poudaril.

Konzultant s področja vodenja gradbenih in okoljskih projektov Bojko Jerman je dejal, da se korupcija v večini odkriva zaradi nezadovoljnih partnerjev, političnega ali materialnega interesa, v manjši meri pa jo odkrivajo tudi represivni organi. Za korupcijo so po njegovem sicer najbolj dovzetna področja zemljiške in stanovanjske politike, javnih naročil, mednarodnih razpisov, kadrovanja in bančnega poslovanja.