Foto: Reuters
Foto: Reuters

V petek bo o predlogu sprememb zakona o delovnih razmerjih razpravljala delovna skupina socialnih partnerjev. Zadnja celovita reforma trga dela, ki je posegla v ZDR in v zakon o urejanju trga dela, je bila pred skoraj desetimi leti. Je čas za nove popravke?

Izredni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Luka Tičar in izredna profesorica Valentina Franca s fakultete za upravo razmišljata podobno: "Moja ocena naše delovne zakonodaje je, da dejansko ni slaba," meni Tičar. "Menim, da ni večje potrebe po reformi, tudi primerjalno gledano imamo dobro in dovolj fleksibilno zakonodajo," se strinja Franca.

Največji težavi sta implementacija in razumevanje delovne zakonodaje, zato bi bilo treba ustvariti okolje, v katerem bi bilo interesa za kršenje pravil čim manj, in dodatno okrepiti delovno inšpekcijo.

"A z inšpekcijo se ne da povsem rešiti situacije, saj bo inšpektorjev vedno premalo, tudi če jih bo več kot danes. Ni namreč namen inšpektorata, da bi vsakega delodajalca 'inšpektoriral', tega se seveda ne da. A nekaj bi se v tej smeri vseeno dalo storiti," je dejal Tičar.

Veliko pomembnejše kot posegi v ZDR bi bile spremembe celotne kolektivne zakonodaje. Nujno bi bilo treba prenoviti zakon o stavki, zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju in zakon o reprezentativnosti sindikatov. "To je absolutno zastarela zakonodaja, še iz obdobja nekdanje države, ki ne omogoča učinkovitega dela in odločanja v praksi. Prav tako povzroča veliko težav pri sojenju," opozarja Franca.

Franca dodaja, da bi bilo treba več moči usmeriti v prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, ki v praksi že dalj časa povzroča resne težave in zastoje.