Foto:
Foto:

Sindikati so namreč zahtevali, da se plače ne bi usklajevale le z inflacijo, ampak tudi z rastjo produktivnosti. Vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik je predlog načelno podprl. Delodajalci so pokazali manj navdušenja nad predlogom, a so se pogajalci vendarle dogovorili, da v dveh tednih pripravijo nove rešitve. Socialni partnerji ostajajo optimistični, saj menijo, da bodo v 14 dneh "našli neko soglasje, da bo produktivnost igrala svojo vlogo tudi pri delodajalcih".

Predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič je povedal, da je usklajevanje plač s produktivnostjo po Evropi razširjena praksa, v Sloveniji pa še vedno točka konflikta. Vztrajanje pri tem, da se produktivnost ne upošteva pri plačah, je nerazumno, je še poudaril.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je povedal, da je bila lani rast produktivnosti 3,5-odstotna in da bo v sindikatih - če se je ne bo upoštevalo - sledil val nezadovoljstva. Odprto ostaja tudi vprašanje, ali bi se upoštevalo produktivnost na ravni države ali po panogah.