Nejc Jemec. Foto: SOJ RTV SLO
Nejc Jemec. Foto: SOJ RTV SLO

Sodelavci uredništva Vala 202 so v odprtem pismu izrazili zaskrbljenost zaradi odstopa odgovornega urednika 2. programa Radia Slovenija Nejca Jemca zgolj po letu dni novega mandata.

Sorodna novica Nejc Jemec odstopa kot odgovorni urednik Vala 202: "Na trenutke komaj še zvozimo"

"Osebne razloge za njegov odstop razumemo. Rezultati in dobro delo v zelo rigidni hierarhiji upravljanja na RTV Slovenija namreč največkrat naletijo le na gluha ušesa in prazne obljube, pogosto tudi na podcenjevalen odnos. Odgovorni urednik ta hip nima nikakršnega vpliva na kadrovsko politiko, nadomeščanje bolniških in porodniških odsotnosti je blokirano, variabilni stroški močno okleščeni, številni sodelavci se spogledujejo s spodbudnejšimi delovnimi okolji, možnost dela na daljavo (k njemu stremijo vse moderne, inovativne medijske organizacije, na Valu 202 se je izkazalo za več kot uspešno) uprava brez argumentov zavrača," so med drugim navedli v odprtem pismu.

Opozorili so tudi na vse več bolniških odsotnosti zaradi preobremenjenosti, prav tako se niso nadomestile upokojitve. "Nezadovoljstvo v tako nespodbudnem okolju se krepi. Sodelavci prevzemajo nove in nove zadolžitve, ukinjeno je bilo dozdajšnje delo prometne pisarne, v prihodnjih mesecih se obetajo občutne krnitve programa," so poudarili ter izrazili razumevanje, da novemu vodstvu RTV Slovenija "ni lahko" in, da se zavedajo širšega finančnega položaja, v katerem se je znašla RTV Slovenija.

"Na Valu 202 smo sprejeli številne dolgoročno tudi škodljive varčevalne ukrepe, ne moremo pa se strinjati s pavšalnimi uravnilovkami, odločitvami brez argumentov, slabo komunikacijo, odsotnostjo premisleka in dolgoročne vizije javnega servisa. Skrbi nas pasivnost vodstva in članov tako Sveta RTV Slovenija kot Sveta delavcev RTV Slovenija. Številni so bili še pred meseci zelo glasni in konstruktivni, zdaj so obmolknili," so še zapisali v odprtem pismu in opomnili, da žrtvovanje primerov dobrih praks v RTV Slovenija pomeni še en medijski samomor v že tako precej žalostni medijski krajini.