Obtožena sta nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov patria. Foto: BoBo
Obtožena sta nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov patria. Foto: BoBo

Po koncu obravnave je Erjavec povedal, da je sojenje politična farsa in da ga izrek sodbe, ki bo v ponedeljek, ne skrbi. "Naj naredijo, kar hočejo, meni je vseeno. Vem, da bom na končni instanci dokazal svojo nedolžnost, saj je ta obtožni predlog tipična politična zgodba s kapitalskim ozadjem in željo po tem, da se diskreditira mene."

O morebitni ničnostni tožbi, ki naj bi jo proti Patrii vložila vlada, pa je Erjavec prepričan, da se želi posel z oklepniki prenesti "na tistega, ki leta 2006 ni uspel na razpisu".

Odvetnika obtoženih sta znova zatrdila, da tožilstvo ni predstavilo nobenih novih dokazov in da na podlagi omenjenih dokumentov obtožnih predlogov ne bi smelo biti, saj po njunem mnenju kaznivega dejanja ni, in to naj bi dokazovali tudi dokumenti tožilstva.

Gutmanov zagovornik je ob tem še dodal, da če bi materialna škoda nastala v proračunu, kot to trdi tožilstvo, bi ta škoda morala biti izkazana v proračunu.

Državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je obtožni predlog spisala, tudi tokrat ni dala izjave po koncu obravnave.

Zaslišana brigadirja SV-ja
Na sojenju Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu zaradi domnevnega nevestnega dela pri nakupu patrij sta bila zaslišana brigadir Dragan Bavčar in poveljnik sil SV-ja Branimir Furlan.

Zaslišanje Bavčarja in Furlana je predlagalo tožilstvo, in sicer v obtožnem predlogu. Bavčar in Furlan po koncu zaslišanja nista dajala izjav.

Odvetnik Karla Erjavca Luka Podjed pa je povedal, da je Bavčar, kot že nekaj prič pred njim, potrdil, da je bil nakup patrij najracionalnejši nakup glede na omejena finančna sredstva in da škoda ni nastala.

Krovna priča je bil Erik Kopač
Sojenje nekdanjemu obrambnemu ministru Erjavcu in nekdanjemu prvemu možu vojske Gutmanu se je začelo novembra lani. Pričala sta tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, krovna priča tožilstva pa je bil izvedenec obrambne stroke Erik Kopač.

Tožilstvo obtoženima očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takih patrij.