V vrtce bodo starši v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi otroke lahko pripeljali, a le v tisto skupino, v kateri se bo tisti dan zagotavljajo nujno varstvo. Foto: MMC RTV SLO
V vrtce bodo starši v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi otroke lahko pripeljali, a le v tisto skupino, v kateri se bo tisti dan zagotavljajo nujno varstvo. Foto: MMC RTV SLO
Klavnica
Veterinarji bodo prvič ustavili delo v klavnicah. Foto: BoBo
Gasilci
Gasilci bodo šli na vse intervencije, ko so ogrožena življenja državljanov. Foto: STA

Stavkajoči v javnem sektorju morajo upoštevati omejitve, ki izhajajo iz predpisov, in morajo vrsto nalog, ko gre na primer za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja ali za mednarodne obveznosti, opravljati tudi v času stavke.

V izobraževanju teh omejitev ni, zato bo večina šol in vrtcev (kjer so se izrekli za stavko) zaprtih. V vrtce bodo starši v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi otroke lahko pripeljali, a le v tisto skupino, v kateri se bo tisti dan zagotavljajo nujno varstvo. Zaprte bodo tudi šole. V primeru, da se bo kakšen otrok ta dan vseeno znašel pred njihovimi vrati, pa imajo sindikati na šolah navodila, kako ravnati.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

V zdravstvu delajo po nedeljskem razporedu
V zdravstvu stavkajo med 7. in 19. uro. Delo poteka po prazničnem oz. nedeljskem razporedu. Zagotavljali bodo vse, kar po zakonu morajo, torej nujno medicinsko pomoč, zdravstveno varstvo otrok, nosečnic in porodnic. Hospitalizirani bolniki pa stavke praviloma ne bodo občutili, razen morda izjemoma pri kakšnem načrtovanem posegu. V ambulantah so prenaročali bolnike, vendar ne tistih, ki so dolgo čakali na pregled. Zdravniški sindikat Fides se stavki ni pridružil.

Del policistov, članov Policijskega sindikata Slovenije, stavkovne aktivnosti izvaja že dober teden dni. Policisti opravljajo vse naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati, ob tem pa so v postopkih temeljitejši; v postopkih, ki niso nujni za zagotavljanje varnosti, pa dogodek zgolj evidentirajo ali pa določenih opravil ne opravijo. Policijski sindikat sodeluje tudi v splošni stavki, Sindikat policistov Slovenije pa v nobeni.

V zapornih stavkajo ob upoštevanju vse omejitve, ki jih imajo. Opravljajo naloge, ki so potrebne za varovanje, najnujnejšo strokovno obravnavo in materialno ter zdravstveno oskrbo zapornikov. Ne bodo pa denimo opravljali oblik skupinskega dela, izobraževanja in prostočasnih aktivnosti zapornikov.

Gasilci stavkajo tako, da ne ogrožajo življenj
Stavkajo tudi gasilci, ki delajo po nedeljskem urniku, vendar pazijo, da ne ogrožajo življenj. To pomeni, da bodo šli na vse intervencije, ko so ogrožena življenja državljanov, mednje med drugim sodijo prometne nesreče, razlitje nevarnih snovi, požari.

Stavko so ob polnoči na mejnem prehodu Obrežje začeli tudi cariniki, ki pa o tem, kako bodo ta dan izražali svoj protest, še ne želijo govoriti. Stavki so se pridružili tudi v sindikatu veterinarjev, kjer pa bodo stavkali drugače kot pri prejšnjih stavkah. Prvič bodo namreč ustavili delo v klavnicah.

V socialnem skrbstvu izvajajo le nujne zadeve
Centri za socialno delo bodo izvajali le nujne zadeve, in sicer prvo socialno pomoč, pomoč na domu ter programe, kjer izvajajo namestitveno dejavnost, kot so krizni centri, materinski domovi, varne hiše. Nemoteno bo delovala tudi interventna služba socialnega varstva. Odpadla pa bodo vsa svetovanja in dejavnosti, kjer ne gre za nujne zadeve.

Na upravnih enotah stavke ne bo, poteka pa v nekaterih javnih zavodih, ki delujejo na področju kulture. Nekatere knjižnice bodo zaprle vrata vseh ali le nekaterih svojih enot. Prav tako so predstave odpovedala nekatera gledališča, vrata pa bodo za javnost zaprli tudi nekateri muzeji in galerije, medtem ko bodo zaposleni stavkali na delovnih mestih. Stavki se pridružujejo tudi na Radioteleviziji Slovenija.