Osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami se zavzemajo za čimprejšnjo vrnitev otrok v šolo. Foto: Pixabay
Osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami se zavzemajo za čimprejšnjo vrnitev otrok v šolo. Foto: Pixabay

Ustavno sodišče je namreč odločilo, da so sklepi vlade o šolanju na daljavo neveljavni in vladi dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem.

Sorodna novica Ustavno sodišče: Prepoved zbiranja v šolah nima ustrezne pravne podlage

Šole že vsaj dva tedna pripravljajo na ponovno odprtje, imajo pa pri tem vrsto operativnih težav, ki jih ni mogoče urediti čez noč, je opozorila ravnateljica radovljiške osnovne šole Jelena Horvat. Težava bi nastopila zlasti pri prevozih, saj javni prevoz ne dela, prav tako bi bilo treba doreči organizacijo podaljšanega bivanja, medtem ko sta organizacija njihovega dela in zagotavljanje spoštovanja ukrepov NIJZ-ja urejena.

"Če ne vemo, koliko otrok bo prišlo, koliko jih bodo pripeljali starši in do kdaj bodo v šoli, potem težko vse te stvari organiziramo v skladu z ukrepi, ki jih predpisuje stroka. Vendar so to bolj kot ne finese in terjajo dan ali dva organizacije," je dejala Horvatova.

Poudarila je, da so za otroke s posebnimi potrebami in njihove družine kontinuirano delo v šoli, stiki in socialna vključenost izjemnega pomena, zato so letošnji izpadi zaradi epidemije zanje velik stres.

Prihajajo iz zelo različnih občin in tam že tako večinoma nimajo prijateljev. "Zdaj se tako ali tako ne družijo, a prijateljev nimajo niti sicer veliko, zato še toliko bolj potrebujejo sošolce, učitelje in varno gnezdo, ki ga imajo v naših šolah. Tukaj so namreč manjše skupine, bolj intenzivni odnosi, več je tudi sodelovanja in pomoči," je še dodala Horvatova.

Pobude staršev za skupinske tožbe zoper državo

Pri prehrani odvisni od zaprtega dijaškega doma

Tudi ravnatelj novogoriške šole Kozara Edvard Vrabič ugotavlja, da nekateri učenci zmorejo opravljati tudi delo na daljavo, tisti najmlajši in s hujšimi motnjami pa najbolj pogrešajo socialni stik z vrstniki in strokovnimi delavci. Zanje je nujno, da se čim prej spet vključijo v normalen delovni proces.

Sorodna novica Koronašolanje: "Kako slepemu predstaviti matematiko na daljavo?"

Prav tako pa tudi on opozarja, da na takojšnjo hitro vrnitev otrok v šolo niso pripravljeni. Kot je pojasnil, sami nimajo lastne kuhinje in so pri tem odvisni od dijaškega doma, ki pa je zdaj zaprt.

Ob organizaciji prehrane morajo spet urediti prevoze otrok, saj so zaradi vseh ukrepov pogoji za izvajanje teh drugačni. "Nekateri starši otrok verjetno sploh ne bi spustili v šolo, zaradi vseh sprememb pa bi se s prevozniki morali na novo dogovarjati o urnikih, česar pa konec tedna ni mogoče storiti in v ponedeljek zagotovo še ne bi mogli odpreti šol," pravi Vrabič.

Vodja osnovne šole za posebne potrebe V parku iz Slovenskih Konjic Irena Pečovnik poudarja, da mlajši učenci ves čas potrebujejo pomoč in čas svojih staršev, da skupaj z njimi opravijo šolsko delo, medtem ko so se starejši računalniško že v šoli opismenili v okviru pouka pri različnih predmetih, tako da večinoma samostojno sodelujejo na videosrečanjih, pošiljajo povratne informacije po elektronski pošti in drugih aplikacijah.

Do največ težav prihaja pri razlagi in razumevanju zahtevnejše snovi, a so jim učitelji na voljo ves čas po telefonu, elektronski pošti in drugih aplikacijah. Vseeno je to obdobje izredno težko za vse, veliko pa je odvisno tudi od iznajdljivosti in potrpežljivosti staršev ter seveda časa, ki ga imajo na voljo čez dan, je še dodala Pečovnikova.

Pečan: Šolniki smo očitno pet tednov delali v nezakonitih razmerah

Šolniki smo, vsaj po tistem, kar so mi pojasnili nekateri pravniki, očitno zadnjih pet tednov delali v nezakonitih razmerah in ne da bi vedeli, da ne smemo delati tako, je v odzivu na ustavno odločbo o tem, da sklepi vlade o šolanju na daljavo ne veljajo, danes dejal tudi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.

Sorodna novica Pravniki enotni o odločitvi ustavnega sodišča; vlada o njej na sobotni dopisni seji

Pričakuje, da bo država v nekaj dneh pravni nered popravila, takojšnjega vrnitve vseh v šole pa zaradi epidemiološkega stanja še ne pričakuje. Hkrati je dejal, da so ravnatelji veseli vsaj tega, da je vlada v četrtek vendarle sprejela merila za sproščanje ukrepov.

"Tega bi si želeli že dolgo nazaj, saj zdaj vsaj lahko nekoliko predvidevamo, kaj in kdaj bo. Doslej smo namreč tavali v temi in je naenkrat v četrtek zvečer ali celo v petek popoldne iznenada priletela okrožnica, mi pa smo morali na čudežen način stvari do ponedeljka izpeljati tako, da so stvari že delovale," je dejal prvi med ravnatelji.

Vlada bo po odločitvi ustavnega sodišča, da so ukrepi glede izobraževanja na daljavo neveljavni, sicer znova odločala o ukrepih in jih bo "glede na stališče, da gre za predpise", objavila tudi v Uradnem listu, je sporočila služba vlade za zakonodajo.