Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V prvem tednu, odkar so šole zaradi epidemije novega koronavirusa zaprte, je bilo v izobraževanje na daljavo vključenih 122.500 učenk in učencev ter 14.000 učiteljic in učiteljev, medtem ko so podatki za srednje šole še boljši - izobraževanja je bilo s strani skoraj 400 profesorjev deležnih 40.000 dijakov.

Ministrica hvali vtise prvega tedna. Foto: BoBo
Ministrica hvali vtise prvega tedna. Foto: BoBo

Kot je v popoldanski izjavi za javnost povedala ministrica Simona Kustec, je kljub začetnim težavam prvega dne že v torek izobraževanje na daljavo potekalo bolj tekoče, tudi spletne platforme in storitve so danes stabilnejše.

Vsem ravnateljicam in ravnateljem šol, ki so se vključili v izobraževanje na daljavo, je izrazila spoštovanje in zahvalo, šole, kjer tovrstno izobraževanje še ni steklo, pa je spodbudila, naj se dejavno in uspešno vključijo v proces. "Če želimo nemoteno peljati izobraževanje naprej, moramo biti aktivni," je dejala.

Vrh je ob 10. uri

Šolanje na daljavo poteka prek elektronske pošte, spletnih strani, družbenih omrežij in spletnih učilnic, ki so jih na spletnem izobraževalnem omrežju odprle šole. V spletnih učilnicah je najživahneje v jutranjih in večernih urah. V času največjih obremenitev, ob 10. uri, je bilo na primer v Arnesovih učilnicah tudi po 15.000 aktivnih uporabnikov, je dejala ministrica.

Kaj pa tisti učenci, ki doma nimajo računalnika ali povezave z medmrežjem? Ravnatelji prek svetovalnih služb pridobivajo te informacije, pomagali bodo z računalniki s šol, tudi s 40.000 evri donatorske pomoči za dodatno opremo. Po ocenah gre za 700 učencev iz najranljivejših skupin, odgovarja ministrica.

Izodrom, posebna oddaja za otroke ob razglasitvi epidemije

Pomoč nudi tudi Televizija Slovenija

Pomoč nudi tudi Televizija Slovenija, ki skupaj z ministrstvom in zavodom za šolstvo sodeluje pri pripravi posebnega programa za učence osnovnih šol, v katerem se prepletajo izobraževalne, informativne in razvedrilne vsebine, vsebinsko povezane z učnimi načrti.

"Posebej dopoldanska oddaja Izodrom za učence od 1. do 5. razreda je posebej dobro in pozitivno sprejeta," je poudarila ministrica.

Rok za vpis prestavljen, za maturo še ostaja

Za zdaj še vedno načrtujejo, da bodo matura in nacionalna preverjanja znanja potekali po predvideni časovnici.

Prijavni rok za vpis v višje in visoke šole je bil že podaljšan do 9. aprila, rok za vpis v srednje šole, ki je bil predviden do 2. aprila, pa bo po besedah ministrice tudi prestavljen: "Devetošolci, ki so prijavnice že poslali na izbrano srednjo šolo ali to nameravajo še narediti, lahko to naredijo. Prijavnice bodo sprejete in upoštevane."

Šole, ki do danes še niso izvedle preizkusa nadarjenosti, ki je ponekod pogoj za vpis, bodo preizkus lahko izvedle po tem, ko minejo posebne razmere, v katerih smo se znašli zaradi koronavirusa, je še povedala ministrica.

Izjava ministrice Simone Kustec o izobraževanju na daljavo