Na ŠOS-u so zakon pripravljali zadnje leto in pol. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so vanj vključili pobude ter rešitve problematik, na katere so jih v tem času opozarjali študentje. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na ŠOS-u so zakon pripravljali zadnje leto in pol. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so vanj vključili pobude ter rešitve problematik, na katere so jih v tem času opozarjali študentje. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), predlog zakona vključuje nabor zakonodajnih ukrepov, ki bodo študentom in tudi dijakom olajšali vsakdanje življenje. Kot je dejala predsednica ŠOS-a Marike Grubar, so v predlog vključili ukrepe, ki so bili izključeni iz prejšnjega zakona za urejanje položaja študentov, ki je bil sprejet leta 2022, in dodali nove ukrepe za ustrezno naslavljanje problematik, ki so se pojavile od sprejetja prejšnjega zakona. V okviru tokratnega predloga so tako pripravili 19 ukrepov na 10 različnih področjih, na novinarski konferenci pred DZ-jem pa so predstavili pet ključnih poudarkov predloga.

Med drugim so poudarili dvig minimalne urne postavke za študentsko delo s 7,21 evra na 7,58 evra bruto. Kot pojasnjujejo, bi se s tem plačilo za študentsko delo uskladilo s postavko za delo prek pogodbe o zaposlitvi. Kot je pojasnila Marike Grubar, se je namreč minimalna bruto urna postavka uskladila v najnižji mogoči meri. "To smo pričakovali od ministrov desne vlade, ne pa tudi od ministrov strank, ki so v svojih besedah najbolj na strani delavcev," je dejala. Prepričani so, da je minimalno plačilo za opravljeno delo mogoče dvigniti brez večjih učinkov na ponudbo dela.

V ŠOS-u opozarjajo, da so se zvišale tudi cene obrokov, ki jih gostinci nudijo v okviru subvencionirane študentske prehrane. Zdravi obroki tako postajajo manj dostopni za socialno najšibkejše študente. Lani so z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer dosegli dogovor za izredno povišanje subvencije na 4,50 evra za posamezeobrokok, a zaradi varčevalne politike ministrstva za finance uresničitve dogovora ni bilo. Država tako ob koriščenju študentskih bonov zobrokok trenutno prispeva 3,86 evra, na ŠOS-u pa zdaj predlagajo dvig te subvencije na 5,17 evra.

Omejevanja prispevkov za študij ter uvedba brezplačnega javnega prevoza

V študentski organizaciji predlagajo tudi omejevanje prispevkov za študij, še posebej kjer gre za storitve, ki so že financirane iz javnih sredstev. Čeprav jim je v letu 2022 z zakonom za urejanje položaja študentov uspelo doseči prepoved vpisnih stroškov, so ti namreč po besedah predsednice ŠOS-a vedno višji. Fakultete so namreč vpisnine zamenjale s prispevki za storitve in cene še povišale. S predlaganimi ukrepi si želijo zajeziti naraščanje stroškov študija in študentom omogočiti boljše pogoje študija.

Sorodna novica Ministrstvo: Napovedan dodatni dvig subvencije za študentsko prehrano letos ni predviden

"Predlagamo tudi uvedbo brezplačnega javnega prevoza za dijake in študente, tako kot že velja za upokojence," je ob tem dejala Grubar. Kot je navedla, se število študentov, ki uporabljajo javni potniški promet, giblje okrog 94.000 letno. Poudarila je tudi, da je dostop do storitev primarnega zdravstva za študente, ki ne prihajajo iz študijskih središč, oteženo. Ob tem je izrazila skrb za študente, starejše od 26 let, ki si morajo zdravstveno zavarovanje v celoti kriti sami. Poleg tega zakon ureja tudi področja subvencioniranega bivanja študentov, štipendiranja, družinskih pokojnin ter področje tujih študentov.

Ker gre za zakon, ki po navedbah ŠOS-a naslavlja univerzalne potrebe mladih, želijo v študentski organizaciji pri sprejemanju predloga pridobiti podporo vseh parlamentarnih strank ter tudi predsednice DZ-ja. Celoten predlog je sicer dostopen na spletni strani kajpami.si.

ŠOS predlaga ukrepe za boljši položaj študentov