Direktor ŠOU Ljubljana kot ključen razlog za prodajo zavoda, ki upravlja s hostlom Celica navaja slabe poslovne obete. V študentskem društvu Iskra pa menijo, da želi direktor prikazati slabše poslovanje od dejanskega. Foto: BoBo
Direktor ŠOU Ljubljana kot ključen razlog za prodajo zavoda, ki upravlja s hostlom Celica navaja slabe poslovne obete. V študentskem društvu Iskra pa menijo, da želi direktor prikazati slabše poslovanje od dejanskega. Foto: BoBo
Hostel Celica
Hostel Celica ima na tržišču svojo konkurenčno prednost v notranji ureditvi, ki je skladna s preteklostjo zgradbe. Foto: BoBo
Celica
Hostel Celica obratuje že 13 let. Foto: BoBo

Poslanci študentske organizacije so na predvečer seje prejeli predlog direktorja ŠOU-a LJ Andreja Klasinca za prestrukturiranje zavoda ŠOUhostel, pod katerim deluje hostel Celica na Metelkovi ulici v Ljubljani. Klasinc v predlogu izpostavlja slabe napovedi v dejavnosti in potrebo po dodatnih naložbah v objekt. Dodatno pa naj bi delovanje hostla v negotovosti držal potek najemne pogodbe z Mestno občino Ljubljana, ki je 75-odstotni lastnik objekta.

Direktor: Poslovanje na meji rentabilnosti
Klasinc v svojem predlogu sicer navaja, da Hostel Celica posluje solidno, a se poslovanje poslabšuje. "Poslovanje zavoda je bilo prva leta zelo solidno. Med letoma 2006 in 2012 je tako zavod ŠOU hostel ustvaril skoraj 350 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki. A je poslovanje zavoda v zadnjih štirih letih na meji rentabilnosti." Zavod ima sicer z MOL-om sklenjeno najemno pogodbo, po kateri letno plačuje dobrih 79 tisoč evrov najemnine.

Poslovanje zavoda naj bi najbolj ogrožala konkurenca v dejavnosti, saj se je s povečanim številom prenočitev v Ljubljani povečala tudi konkurenčna ponudba, kar je privedlo tudi do upada cen, še dodaja direktor ŠOU LJ. Zavod ŠOUhostel je sicer v zadnjih letih nižal stroške svojega dela, a nadaljnja nižanja po mnenju direktorja študentske organizacije niso več mogoča. Dodatno težavo predstavlja tudi vzdrževanje varnosti v nočnih urah in investicijske potrebe. Klasinc namreč MOL-u očita, da v objektu ni izvajala investicijskih in obnovitvenih posegov, kratek pregled kopalnic, stavbnega pohištva in klimatizacijo pa "nakazuje na vrednost prek 200 tisoč evrov," je še zapisano v predlogu direktorja.

V Iskri sumijo na prikrite namene
V študentskem društvu Iskra pa so prepričani, da direktor v gradivu skuša predstaviti podatke poslovanja hostla Celica slabše, kot dejansko so, da bi utemeljil predlagano odprodajo ustanoviteljskih pravic zavoda ŠOUhostel. "Glede na to, da je Celica v vseh letih poslovanja ustvarila okoli 350 tisoč evrov presežka prihodkov, bi lahko teh 200 tisoč evrov brez težav vložili v objekt, tako pa sploh ne vemo, kam je šel ta denar," opozarja poslanec ŠOU-a in član Iskre Jure Novak.

Da nameni direktorja niso popolnoma iskreni, po Novakovem mnenju priča tudi to, da so poslanci gradivo za odločitev dobili na predvečer glasovanja. "Tako imamo na voljo 18 ur za pripravo na več sto tisoč evrov vredno odločitev," pove Novak in dodaja, da to pomeni tudi kršitev poslovnika ŠOU Ljubljana. "Veliko vprašanje je, zakaj se zdaj tako mudi, ko pa bi se lahko potrudili in odločanje preložili za nekaj mesecev, v tem času pa bi lahko naredili študijo z vsemi finančnimi posledicami odločitve."

Tudi argument, da se pogodba z MOL-om izteče avgusta, Novaka ne prepriča. "Imeli so veliko časa na voljo, da bi se sestali s predstavniki občine in dogovorili o podaljšanju najemne pogodbe, pa tega do zdaj niso storili." Odsotnost dogovora pa pomeni tudi, da je delovanje hostla v prihodnosti pod vprašajem, ne glede na odločitev ŠOU-a Ljubljana, pri čemer Novak ne dvomi, da bo odločitev za odprodajo zavoda ŠOUhostel, o kateri bodo glasovali zvečer, sprejeta.

Prodaja še pred spremembo zakona
Odločitev Študentske organizacije o odprodaji zavoda ŠOUhostel prihaja v času, ko se napovedujejo tudi zakonske spremembe na področju študentskih organizacij. V parlamentarnem postopku je namreč predlog za spremembe zakona o skupnosti študentov, ki ureja delovanje študentskih organizacij. Če bo predlog sprejet, bodo študentske organizacije nedvoumno opredeljene kot subjekt javnega prava in kot take podvržene strožjemu nadzoru nad njihovim poslovanjem. Predlog je na pobudo Iskre v parlamentarni posotopek vložila poslanska skupina ZL.

Novak je ob tem dejal, da jim je na predstavljanju mnenj o tem, zakaj je zakon iz leta 1994 potreben sprememb, sicer uspelo deloma prepričati tudi nekatere koalicijske poslance, a je do sprejetja zakona še dolga pot, saj bo naslednja obravnava predloga šele septembra. Do takrat pa bo zavod ŠOUhostel, kot vse kaže, že imel novega lastnika.