Vlada je uvedla nov semafor ukrepov, ta teden za celotno državo veljajo tisti, ki so predvideni za rdečo fazo.

Novi vladni semafor sproščanja protikoronskih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Novi vladni semafor sproščanja protikoronskih ukrepov. Foto: MMC RTV SLO

Tretji prvi šolski dan v tem šolskem letu

Vrtci se odpirajo za vse otroke, v šole se vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Dijaki prvih treh letnikov pa se bodo šolali po modelu C.

Maske so povsod v šoli obvezne za učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake in študente. Otroci od 1. do vključno 5. razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošenje mask ni več obvezno pri pouku športa.

V glasbenih šolah je spet dovoljen individualni pouk ter izvedba pouka baleta in sodobnega plesa, ob pogoju, da je med udeleženci zagotovljena medsebojna razdalja vsaj dva metra.

Na višjih strokovnih šolah, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih so omogočeni izpiti in seminarji do največ deset študentov, laboratorijske vaje in individualni pouk, deloma so odprti tudi študentski domovi.

Zaposleni v zavodih se enkrat tedensko testirajo s hitrimi testi, razen če so cepljeni ali so preboleli covid-19. Od petka naprej se bodo na šolah lahko samotestirali dijaki.

Ministrica Simona Kustec o novem prvem dnevu v šolskih klopeh

Ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport Simona Kustec je za TV Slovenija izrazila željo, da gre za zadnjo epizodo pouka od doma letos. Si pa tega ne upa napovedati, saj "smo na točki, ko odloča virus, mi pa se mu moramo prilagajati".

Je pa Kustečeva potrdila, da bo letos v šolah samo eno ocenjevalno obdobje, in učitelje pozvala, naj bodo razumevajoči pri obliki in izvedbi ocenjevanja.

Kako je potekalo vračanje

Vrnitev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Vrnitev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V vrtcih in šolah si želijo in upajo, da zapiranja zavodov ne bo več. V šolah čakajo nadaljnja navodila glede samotestiranja učencev.

Vrtci so v času strožjega zaprtja javnega življenja med 1. in 11. aprilom lahko zagotavljali samo nujno varstvo in po podatkih predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj je bilo v vrtec v omenjenem obdobju vključenih v povprečju osem odstotkov otrok.

"Bilo je prvič, da je bilo tako zelo rigorozno. In verjamem, da smo v vrtcih tokrat imeli zadnjič takšno zaprtje. Vsa stroka je ocenila, da to ni dobro ne za otroke ne za sam sistem. In upamo, da do takega zaprtja ne bo več prihajalo," je za Slovensko tiskovno agencijo poudarila Bogatajeva.

Ob tokratnem zaprtju je bilo po njenih besedah tudi veliko nujnih primerov, ko starši niso mogli prinesti potrdil in so otroci zato ostali doma. Ob tem so v vrtcih prepoznali tudi težke zgodbe nekaterih staršev, ravnatelji pa so bili prepuščeni situacijam, ki so načenjale sicer zgledno sodelovanje s starši otrok. Bogatajeva je poudarila, da si tega ne želijo, pač pa si želijo odličnega partnerskega sodelovanja v podporo družinam in v dobro otrok.
Danes so se, kot omenjeno, v vrtce ponovno lahko vrnili vsi otroci, večjih zadreg v zvezi s tem ni bilo, je dejala Bogatajeva. "Opažamo pa, da so starši že kar nekoliko utrujeni od tega prehajanja, odpiranja, zapiranja. Opazijo se težave, ne prihajajo več toliko pozitivni in z nasmehom," je dejala Bogatajeva.

Je delna ustavitev delovala?
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Pečan: Upam, da bomo res ostali odprti

Zapiranja in odpiranja so naveličani tudi v osnovnih šolah. "Upamo, da bi zdaj res ostali odprti. Ker dejstvo je, da ni učinek tudi približno ne dovolj dober za tisto, kar si želimo od učencev v osnovni šoli. Delo na daljavo je zgolj in samo nadomestek in pomaga, da učenci ostanejo v stiku in da vsaj kaj delajo v zvezi s šolo. Motiviranost je zelo odvisna tudi od njihovih staršev," je za pejal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan.

Glede napovedanega samotestiranja učencev zadnjega triletja osnovnih šol s hitrimi testi na novi koronavirus Pečan novih informacij nima, sestanek v zvezi s tem je napovedan za sredo, je povedal.

Tudi v srednjih šolah so veseli vrnitve dijakov, pa čeprav so jih v šolah pozdravili le polovico, je za STA dejal ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj. "Držimo pesti, da bo epidemiološka slika ostala najmanj takšna tudi v naslednjih mesecih, da bomo vztrajali do konca šolskega leta in bo šlo postopoma na bolje."

Intenzivno potekajo priprave na maturo, saj so se pred časom dijaki četrtih letnikov prvi vrnili v šole. "Priprave na maturo so prioriteta, trudimo se, da bi potekale čim bolj nemoteno. Glede na lanske rezultate mature tudi letos ne bi smelo biti kakšnih večjih odstopanj," je še dejal Šušmelj. Letos bo po informacijah iz republiškega izpitnega centra matura nekoliko prilagojena razmeram, spremembe bodo pri sami izvedbi mature.

Nova realnost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Nova realnost. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V petek se v srednjih šolah sicer po napovedih začenja samotestiranje dijakov, pred tem pa je po besedah Šušmelja še veliko neznank. "Ne vem, kakšen bo smisel tega testiranja, če bo prepuščeno popolnoma prostovoljni in neobvezni odločitvi. Ravnatelji se zaenkrat nagibamo k temu, da bi se dijaki testirali doma, stroka pravi, da bi bilo bolje, da bi se pred očmi učiteljev v šoli. O tem je še veliko nejasnosti in odprtih vprašanj, na katera čakamo pojasnila z ministrstva v prihodnjih dneh."

V vrtcih je po podatkih, s katerimi razpolaga Bogatajeva, precepljenih ali prekuženih okoli 40 odstotkov vseh zaposlenih, kar je po njenem mnenju trenutno zadovoljivo glede na vse dogajanje v zvezi s cepivi. Preostali zaposleni še naprej opravljajo redna testiranja. In glede na nizko število okuženih med zaposlenimi Bogatajeva sklepa, da vzgojno-izobraževalne ustanove niso leglo okužb in tako tudi s tega vidika ne vidi smisla po zapiranju vrtcev.

Šolarji in dijaki v učilnicah
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Muzeji, galerije in knjižnice po 11 dneh znova odprti: ob navajenosti tudi nekaj zmede

Policijske ure ni, je pa prepovedan prehod med regijami

Nočna omejitev gibanja je po več kot 170 dneh (po 20. oktobru 2020) ukinjena, še vedno pa je prepovedano zbiranje ljudi. Z nekaterimi izjemami ostaja tudi omejitev prehajanja med statističnimi regijami.

Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Pristojni minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

Že v soboto je začela veljati sprememba glede nošenja mask, ki so še vedno obvezne v zaprtih prostorih, na prostem pa le takrat, ko ni mogoče zagotoviti razdalje najmanj 1,5 metra.

Kaj se odpira? Trgovine in večina storitvenih dejavnosti: kulturne ustanove, knjižnice, frizerski in kozmetičarski saloni, turistične agecine, individualne svetovalne in farmacevtske storitve. Dovoljeni so verski obredi, poženejo se lahko smučišča. Že danes (ponedeljek) je možna smuka na Arehu, Krvavcu in Voglu, je poročal Radio Slovenija.

Milejši omejitveni ukrepi
Mar virus pozna razliko med zasebnim in poslovnim kosilom?

Gostinstvo le za dostavo ali poslovne malice

Priprava in strežba jedi ter pijač je dovoljena v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene in varovance, ter za dostavo. Teras gostinci za splošno populacijo še vedno ne smejo odpreti.

Več možnosti za rekreacijo

Rahljajo se ukrepi na področju športa. Treningi in tekme so od danes znova dovoljeni vrhunskim registriranim športnikom. Treningi športnikov so dovoljeni le, če se izvajajo v obliki t. i. mehurčkov oziroma zaprtih ali fizično ločenih skupinah. Tekmovanja lahko potekajo ob testiranjih udeležencev na 48 ur. Brez prisotnosti gledalcev so dovoljena tudi uradna športna tekmovanja na nacionalni ravni za članske, mladinske in kadetske kategorije, na evropski oziroma mednarodni ravni in velike mednarodne športne prireditve.

Novi semafor omogoča šport mladih tudi v rdeči fazi

Vadba z določenimi omejitvami je dovoljena tudi rekreativnim športnikom. Pri izvajanju vadbe v skupinah je treba neprekinjeno vzdrževati vsaj dva metra medosebne razdalje. V skupini je lahko največ 10 ljudi.

Uporabljajo se lahko vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot so športni centri in drugi objekti, vadbeni prostori ter površine za šport v naravi, pa tudi šolski športni objekti.

Tudi osnovne šole starše sprašujejo o samotestiranju