Navodilo med drugim vsem škofom, duhovnikom, diakonom, redovnikom in redovnicam ter drugim verskim uslužbencem Katoliške cerkve v Sloveniji nalaga dolžnost, da centru za socialno delo, policiji ali državnemu tožilstvu v najkrajšem mogočem času naznanijo vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi, s katero je soočen pri opravljanju verske dejavnosti, in sicer ne glede na čas dogodka. Foto: BoBo

Seja stalnega sveta SŠK-ja je bila posvečena prav zaščiti otrok v Katoliški cerkvi. Na seji so se škofje med drugim srečali s člani ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab pri SŠK-ju, pri čemer jim je predsednik skupine Alojz Milharčič predstavil letno poročilo o delovanju.

Član komisije Andrej Naglič je podal priporočila za zaščito otrok in učinkovitejšo obravnavo sumov spolnega nasilja v Cerkvi, članica Alenka Klemenc pa je predstavila psihološko-svetovalni pomen delovanja skupine.

Na pobudo SŠK-ja so se škofje sestali tudi z višjim kriminalističnim inšpektorjem Generalne policijske uprave Gorazdom Jesenkom, ki jim je predstavil področje spolnih deliktov ter odgovoril na postopkovna in pravna vprašanja s področja zaščite otrok.

Škofje obžalujejo kazniva dejanja duhovnikov

Navodilo med drugim vsem škofom, duhovnikom, diakonom, redovnikom in redovnicam ter drugim verskim uslužbencem Katoliške cerkve v Sloveniji nalaga dolžnost, da centru za socialno delo, policiji ali državnemu tožilstvu v najkrajšem mogočem času naznanijo vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi, s katero je soočen pri opravljanju verske dejavnosti, in sicer ne glede na čas dogodka.

Vsi verski uslužbenci so tudi dolžni ves čas dejavno sodelovati pri preiskavi državnih organov suma spolne zlorabe. Preden s sumom ali informacijo o spolni zlorabi ne seznanijo državnih organov, tudi ne smejo začeti nobene oblike cerkvene preiskave spolne zlorabe, določa navodilo.

"Škofje obžalujejo kazniva dejanja, ki so jih storili nekateri duhovniki in so s tem prizadeli žrtve, njihove družine in vernike. Obenem pa so poudarili stališče papeža Frančiška za skupno zavezanost ničelni stopnji tolerance do vseh oblik spolnega nasilja, se dosledno zavzeli za zaščito otrok in izrazili podporo tako žrtvam spolnih zlorab kot tudi vsem duhovnikom in pastoralnim delavcem, ki požrtvovalno delajo z mladimi," so zapisali na spletni strani SŠK-ja.

Hkrati so podprli stališče papeža Frančiška za skupno zavezanost ničelni stopnji tolerance do vseh oblik spolnega nasilja, "se dosledno zavzeli za zaščito otrok in izrazili podporo tako žrtvam spolnih zlorab kot tudi vsem duhovnikom in pastoralnim delavcem, ki požrtvovalno delajo z mladimi", so še navedli.