Stavke zdravnikov ne podpira skoraj polovica vprašanih. Foto: BoBo
Stavke zdravnikov ne podpira skoraj polovica vprašanih. Foto: BoBo
false
Dva odstotka vprašanih menita, da bi morali minimalno plačo celo znižati. Foto: BoBo

Anketa kaže, da napovedano stavko zdravnikov, ki bo 28. maja, podpira 28 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 46 odstotkov. 26 odstotkov se jih glede tega vprašanja ni znalo opredeliti. Nove ureditve mreže nujne medicinske pomoči (NMP) ne podpira skoraj polovica sodelujočih v anketi, četrtina jo podpira, preostala četrtina pa je neopredeljena.

Še slabša je podpora racionalizaciji celotnega zdravstvenega sistema, torej ne le centrov nujne medicinske pomoči, ampak tudi števila bolnišnic, porodnišnic in zdravstvenih domov po državi, kar pomeni krčenje mreže. Tega namreč ne podpira 81 odstotkov sodelujočih v anketi, podporo pa je izreklo le 11 odstotkov anketiranih. Osem odstotkov jih je neopredeljenih.

Telefonsko anketo je med 19. in 21. majem na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov za uredništvo Dela naredil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.


Minimalna plača ni ustrezna

Vprašani v anketi so odgovarjali tudi na vprašanje o minimalni plači. Da je višina minimalne plače ustrezna, meni slaba petina anketiranih, malo več kot polovica pa jih meni, da ni ustrezna, ker zaposleni z minimalno plačo ne more preživeti. Četrtina jih meni, da je zaposleni z minimalno plačo revež.

Največ anketiranih se strinja s sindikati, da je treba minimalno plačo dvigniti zaradi gospodarske rasti, od česar morajo imeti koristi tudi delavci. Sedemnajst odstotkov pa se jih je strinjalo s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, da minimalne plače ne smemo dvigniti, če želimo več zaposlitev mladih in brezposelnih. Z argumenti Gospodarske zbornice Slovenije, da je treba minimalno plači znižati, kar bi omogočilo nove zaposlitve in rast podjetij, sta se strinjala le dva odstotka vprašanih.