Predsedujoči energetskemu odboru EP-ja Jerzy Buzek pričakuje, da bo kandidatka za komisarko spregovorila tudi o vseh dvomih v povezavi z njeno kandidaturo, o katerih poročajo mediji. Foto: BoBo
Predsedujoči energetskemu odboru EP-ja Jerzy Buzek pričakuje, da bo kandidatka za komisarko spregovorila tudi o vseh dvomih v povezavi z njeno kandidaturo, o katerih poročajo mediji. Foto: BoBo

Podrobnosti niso tako zelo pomembne. Nemogoče je poznati vse direktive in uredbe EU-ja.

Jerzy Buzek, predsedujoči energetskemu odboru EP-ja, o zaslišanju Alenke Bratušek

Bratuškova lahko pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku, pri čemer bodo odločilni njeni odgovori, ne zgodovina države, je še povedal Buzek.

Zaslišanje Alenke Bratušek prihodnji ponedeljek
Odbor za industrijo, raziskave in energijo (ITRE) bo skupaj z odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) 6. oktobra popoldne zaslišal slovensko kandidatko za evropsko komisarko Bratuškovo, ki ji je prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice za energetsko unijo.

Vizija je ključna
Predsedujoči odboru ITRE Buzek je na zaslišanju v Bruslju v povezavi z zaslišanjem Bratuškove izpostavil dve pričakovanji glede vsebine portfelja. Najpomembnejše je po njegovih besedah to, da Bratuškova predstavi vizijo o energetski uniji in konkretne ukrepe za uresničitev te vizije.

Pričakujejo pa tudi, da bo pojasnila, kako se bo s komisarji, pristojnimi za resorje, ki sodijo na njeno področje, usklajevala pri uresničevanju te vizije. Pri tem je po Buzkovih besedah ključno zagotavljanje varne oskrbe z energijo ter cenejše in dostopnejše energije, zaščite okolja in boljše konkurenčnosti, več delovnih mest in rasti.

Podrobnosti niso pomembne
"Podrobnosti niso tako zelo pomembne. Nemogoče je poznati vse direktive in uredbe EU-ja," je ponazoril Buzek, a dodal, da bi bilo seveda dobro poznati vsaj najpomembnejše med njimi. A ključna je vizija. Glede na to, da bomo morali sodelovati v prihodnjih petih letih, je pomembno, da imamo podobno vizijo, je dodal predsedujoči odboru ITRE.

Kako je že bilo z Južnim tokom?
Bratuškova lahko po Buzkovih besedah na zaslišanju pričakuje tudi vprašanja o Južnem toku in na splošno o odnosih EU-ja z dobavitelji energije. "Seveda lahko obstajajo dvomi, ker je država, ki jo predstavlja Bratuškova, podpirala Južni tok, ki je v marsikateri točki v nasprotju z zakonodajo EU-ja," je dejal Buzek, a obenem izpostavil, da bodo odločilni njeni odgovori, ne zgodovina države.

15 minut za dvome
Poleg tega Buzek od Bratuškove pričakuje, da bo v uvodni 15-minutni izjavi pojasnila vse dvome, o katerih se je v preteklih tednih poročalo v medijih ter razpravljalo v javnosti in tudi v Evropskem parlamentu. Buzek ni želel podrobneje opredeliti, katera pojasnila pričakuje od Bratuškove, dejal je le, da želi tehtna pojasnila o vseh dvomih.

Koliko minut za dvome?
Vodja odbora sicer ne pričakuje dolgega govora s pojasnili, saj se mora kandidat v uvodnem govoru osredotočiti predvsem na vsebino svojega področja, pričakuje pa, da bo Bratuškova približno tri minute namenila zelo jasnemu pojasnilu "vseh dvomov, o katerih se je pisalo in razpravljalo".

Na vprašanje, kako bo na zaslišanje vplivalo to, da slovenski člani Evropske ljudske stranke (EPP) vnaprej odločno nasprotujejo njeni kandidaturi, in kako komentira do Bratuškove kritično pismo vodje SDS-a Janeza Janše Junckerju, je Buzek, ki tudi sam prihaja iz vrst EPP-ja, najprej odgovoril, da smo odprta družba, v kateri je mogoče pošiljati različna pisma in izražati dvome.

Spravljivi Buzek
"A po drugi strani bi morali zaupati Junckerjevi odločitvi in uradni odločitvi slovenskih oblasti," je še izpostavil Buzek. V odboru se po njegovih besedah sicer povsem zavedajo vzdušja glede nekaterih kandidatov, podobno je bilo pred petimi in desetimi leti, a ključno je najprej opraviti zaslišanje in preveriti kandidata.

Odbor ITRE bo sodeloval na zaslišanjih šestih komisarskih kandidatov: Nemca Güntherja Oettingerja, Portugalca Carlosa Moedasa, Španca Miguela Ariasa Caneteja, Poljakinje Elzbiete Bienkowske, Bratuškove in Finca Jyrkija Katainena. Kot pridruženi odbor, torej z manjšo vlogo, pa še na zaslišanjih Slovaka Maroša Šefčoviča, Madžara Tiborja Navracsicsa in Estonca Andrusa Ansipa.

Podrobnosti niso tako zelo pomembne. Nemogoče je poznati vse direktive in uredbe EU-ja.

Jerzy Buzek, predsedujoči energetskemu odboru EP-ja, o zaslišanju Alenke Bratušek