Šteiner je kot vodja projektnega sveta za nakup oklepnikov predlagal, da se uniči dokument, ki je razkrival, da je pogodba za nakup patrij neustrezna, poroča Dnevnik. Generalmajor je za MMC to zanikal. Foto: MMC RTV SLO
Šteiner je kot vodja projektnega sveta za nakup oklepnikov predlagal, da se uniči dokument, ki je razkrival, da je pogodba za nakup patrij neustrezna, poroča Dnevnik. Generalmajor je za MMC to zanikal. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Nekdanji obrambni minister še vedno trdi, da je posel s Patrio izpeljan korektno in transparentno. Foto: MMC RTV SLO
Osemkolesniki
Po Delovih virih je ministrstvo dva tedna pred podpisom pogodbe ugotovilo, da je cena, po kateri sestavljajo konfiguracije za oklepnike, pravzaprav brez davka na dodano vrednost. Patria je ministrstvu sicer v razpisni dokumentaciji zapisala obe ceni, torej z DDV in brez njega, a je ministrstvo to očitno prezrlo in se o naročilu pogovarjalo le v okviru neto zneska. Foto: MMC RTV SLO

Dnevnik namreč piše, da je zdajšnji poveljnik SV-ja Šteiner, v sklepni fazi sklepanja posla s finskim podjetjem vodja projektnega sveta za nakup oklepnikov, dobil dokument, ki je razkrival, da je pogodba za nakup patrij neustrezna, a je odločil, da ga je treba uničiti.

"Generalmajor Šteiner ni izdal ukaza o uničenju dokumentov o, ali, iz projekta SKOV 8 x 8 pred podpisom pogodbe, torej v času, ko bi lahko kakršna koli drugačna strokovna mnenja spremenila samo vsebino pogodbe," so za MMC sporočili z generalštaba vojske.

Dokument ni bil primeren
Dokument je po pisanju časnika napisal vodja projektne skupine Miha Matek, dokazoval pa naj bi, da bo potreben dodaten denar in da nista doseženi tehnična konfiguracija in funkcionalnost oklepnikov. Ob tem naj bi bile spremenjene tudi zahteve, ki jih je sicer ministrstvo za obrambo določilo v povabilni dokumentaciji. Šteiner je nato po trditvah časopisa presodil, da poročilo ni primerno za predložitev drugim članom sveta, ker so v njem navedeni podatki, ki jih je treba varovati kot poslovno skrivnost.

Matek je na Dnevnikova vprašanja zdaj odgovoril, da "je oziroma je bil dokument označen s stopnjo tajnosti, zato tega ne more komentirati". Šlo je torej za tajni dokument, zato Šteinerjev argument za uničenje ni razumljiv, še poroča časopis Dnevnik.

Pogodba je bila takrat že podpisana
A na generalštabu so zatrdili, da je Šteiner zavrnil Matkovo poročilo, ker je bilo izdelano v nasprotju z nalogo, ki mu jo je izdal projektni svet. "Projektni svet gospoda Matka takrat ni spraševal o konfiguraciji oklepnikov SKOV 8 x 8, ampak kako potekajo dela in aktivnosti na področju projekta," so dodali. Po njihovih trditvah je bilo poročilo projektnemu svetu dostavljeno, ko je bila pogodba o nabavi osemkolesnikov že podpisana.

Poročilo kot dokaz v obtožnici zoper Erjavca?
Kljub vsemu bi domnevno moral Matek ta dokument uničiti in napisati novega. Vendar dokumenta očitno niso uničili, saj so zdaj navedbe iz njega zapisane v ovadbi policije zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana.

V ovadbi namreč piše, da je policija z zbiranjem obvestil ugotovila, da je "Miha Matek dne, 3. januarja 2007, navedeno poročilo skupaj s prilogo poslal vodji projektnega sveta Alojzu Šteinerju, da bi ga le-ta dalje posredoval ostalim članom projektnega sveta. Alojz Šteiner je ocenil, da navedeno poročilo ni primerno za distribucijo članom projektnega sveta, ker so v poročilu navedeni podatki iz pogodbe, ki jih je treba varovati kot poslovno skrivnost (...) Alojz Šteiner je zato v prilogi dopisa z dne, 9. januarja 2007, Mihi Matku vrnil navedeno poročilo ter izrazil mnenje, da je treba vrnjene dokumente uničiti in izdelati novo poročilo".

Spregledani DDV odnesel boljšo opremo
Nove podrobnosti sklepanja pogodbe o nakupu osemkolesnikov objavlja tudi Delo. Časnik trdi, da je ministrstvo za obrambo le dva tedna pred podpisom pogodbe s Patrio ugotovilo, da je cena, po kateri so sestavili konfiguracije za oklepnike, brez davka na dodano vrednost.

Zato so pozneje zmanjšali opremljenost vozil. "Ali je bil to poglavitni razlog za storniranje opreme, se ne spomnim. Vem le, da je bilo zmogljivosti treba uresničiti v okviru 63 milijard slovenskih tolarjev. Če bi to ceno presegli, bi to pomenilo, da nismo ravnali skladno z zakonom - z DDV ali brez njega," je na to dejal nekdanji obrambni minister Karl Erjavec.