V Odmevih je Janša med drugim dejal, da bo Drago Kos za svoja dejanja odgovarjal - tudi sodno. Foto: MMC RTV SLO
V Odmevih je Janša med drugim dejal, da bo Drago Kos za svoja dejanja odgovarjal - tudi sodno. Foto: MMC RTV SLO
Wolfgang Riedl
Wolfgang Riedl naj bi v svojih elektronskih sporočilih Niitynenu razlagal, kako naj se razdeli podkupnina. Foto: MMC RTV SLO
Jože Zagožen
Tisti, ki obtožujejo, so v hudi stiski, pravi Zagožen. Po končani preiskavi naj bi sledile protitožbe. Foto: MMC RTV SLO

Afera Depala vas in afera Patria je ena in ista zgodba z istimi akterji in istimi cilji, t.j. Janeza Janšo odstraniti iz političnega prizorišča

Jože Zagožen
Patria
Januarja 2005 naj bi se na Dunaju sestali Niitynen, Riedl in Wolf, ki sestanek zanika, ter ugotovili, da so v novi slovenski vladi isti svetovalci, kot so bili pri projektu Pandur, ko sta Wolf in Cekuta zastopala Steyr kot Riedlova svetovalca v Sloveniji. Foto: EPA
Walter Wolf
Wolf je dejal, da od projekta ne dobi čisto nič, njegovo liechtensteinsko podjetje ICB pa od posla dobi 4,2 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Gost v studiu: Janez Janša
Nova "zapisnikarska" epizoda v zadevi Patria

Glede e-sporočil, v katerih naj bi bilo navedeno, komu naj Patria ponudi podkupnino in koliko, je prvak največje opozicijske stranke za Odmeve dejal, da je ta korespondenca, če je pristna, del dokumentov, ki so bili zaseženi leta 2005. Takrat je, kot pravi Janša, Patria spremenila štabni dokument, ki ga je tudi sam videl na zaslišanju. "Finci so že prej načrtovali lobiranje, saj je že Ropova vlada sprejela odločitev o nakupu osemkolesnikov. Kmalu se je vlada zamenjala, zato so začeli iskati nove ljudi, za katere so mislili, da odločajo. Pozneje pa so se usmerili na druge ljudi, na obrambno ministrstvo, saj so ugotovili, da ljudje v vladi ne odločajo več," trdi Janša.

"Kos bo za to, kar je delal na Finskem, odgovarjal"
Janša je v pogovoru še razložil, da so predstavniki Patrie poskušali priti tudi do njega, "vendar jih nisem sprejel; tako kot nisem sprejemal nobenih drugih podjetij, ki so sodelovala na javnih razpisih". Edini, ki je na neki način lobiral, je bil predsednik finskega parlamenta, ki je dejal, da imajo oni tudi eno podjetje, ki izdeluje takšne oklepnike, je še pojasnil nekdanji predsednik vlade.

O tem, kako se je njegovo ime znašlo v zgodbi, pa pravi: "Moje ime je bilo namerno vpleteno v to zgodbo. Spomladi leta 2008 je bilo popolnoma jasno, da nimam nič s tem, a me je gospod Kos namerno vpletel v to, ker je vedel, da bodo volitve prej, preden se bo to razpletlo." "Kos bo za to, kar je delal na Finskem, odgovarjal - tudi sodno," še pravi Janša.

"Dokazi naj romajo na pristojne organe"
O dokumentih, o katerih je pisalo sredino Delo, pa Janša meni, da "policija, namesto da bi to poslala na tožilstvo, sodišče, poljubno deli te informacije novinarjem". Predsednik SDS-a je že predtem dejal, naj domnevni dokazi o vpletenosti v afero romajo na pristojne organe, ne "Berglundu, Praprotniku ali Karbi". "Vprašanja, kaj pomeni kakšna beseda v citiranih spisih, morate zastaviti tistim, ki naj bi po vašem mnenju oziroma vedenju take stvari zapisali, kajti te trditve zagotovo niso resnične, če se nanašajo name ali na SDS. Kot sem že velikokrat pojasnil, se z dr. Zagožnom nisem nikoli pogovarjal o Patrii, zato o tem seveda ne more biti nobenega dokaza. Enako velja za druga imena, ki jih navajate. Če bi tisti, od katerih ste prejeli te domnevne dokaze, verjeli, da so verodostojni in trdni, bi jih skupaj z ovadbo ali obtožnico predali tožilstvu in sodišču, ne pa Berglundu, Praprotniku ali Karbi," je navedbe sredine izdaje Dela za MMC komentiral predsednik največje opozicijske stranke.
Zagožen: Afera Patria in afera Depala vas - ista zgodba z istimi akterji
Kot je zapisal Zagožen, pozna dokumente, ki jih navaja novinar Dela Dejan Karba, saj so mu bili predočeni ob zaslišanju in je glede njih že dal odgovore preiskovalcem. Zagožen je prepričan, da gre za "za namišljene trditve posrednikov, da bi pri Fincih upravičili svojo visoko provizijo". Teh sklicevanj, da potrebujejo denar za slovenske posredovalce, je še več, pojasnjuje. V elektronski pošti med posredniki in Patrio so tudi "tako očitno zlagane navedbe, da naj bi jaz bil določenega dne na Dunaju ali v Mariboru". Že hitro preverjanje urnika je pokazalo, da to ne drži, saj je imel Zagožen, kot je pojasnil, tiste dni druge službene obveznosti v Sloveniji. Za STA je pojasnil, da ima policija tudi njegov kompleten urnik, ki so ga vodile tajnice na Holdingu slovenske elektrarne (HSE).
"Z Janezom Janšo o Patrii nisem spregovoril niti ene same besede," navaja Zagožen. Prav tako po njegovem mnenju ni bilo nobenega telefonskega klica ali elektronskega sporočila Riedlu z njegove strani. Obstajata pa dve elektronski pošti z Riedlove strani: "V enem tarna, zakaj se mu ne odzivam, v drugem pa navaja prednosti Patrie. Niti besedice o denarju," zatrjuje. Kot pojasnjuje Zagožen, Riedlove telefonske številke ni niti v njegovem 2500 imen obsegajočem telefonskem imeniku. "Vse klice sem imel vedno preusmerjene na tajništvo HSE in tudi tajnice se ne spominjajo, da bi z Riedlom kdaj koli govorila po telefonu," je zapisal.

Nekatera imena iz kroga nekdanjih sodelavcev predsednika SDS Janše je po njegovem nekdo "skrbno zapakiral v zgodbo, ki jo je objavila finska televizija tik pred volitvami". Za Zagožna je več kot očitno, da nekdo selektivno in časovno dozirano posreduje posamezne dokumente v javnost. "Ker je jasno, da niti meni, niti Janezu Janši ne morejo ničesar dokazati, prirejajo vzporeden medijski inkvizicijski proces, da bi bili politično očrnjeni," je prepričan. Vendar pa je napovedanih več nasprotnih tožb in akterji zadeve Patria so se po njegovih navedbah "znašli v hudi stiski". Takoj ko bo preiskava končana, ne bo več ovir, da stečejo sodni procesi proti njim. "Afera Depala vas in afera Patria je ena in ista zgodba z istimi akterji in istimi cilji, t.j. Janeza Janšo odstraniti iz političnega prizorišča," je še zapisal Zagožen.
Delo: 1,5 % Juretu, 5 % WW-ju in dr. Z-ju, J-ju pa denar za pokojnino"
Na dan prihajajo elektronska sporočila Wolfganga Riedla Reiju Niitynenu, kako naj se razdelijo odstotki za podkupnine od posla s Patrio. V elektronskem sporočilu, ki naj bi ga Wolfgang Riedel konec junija 2005 poslal Reiju Niitynenu, takrat generalnemu zastopniku Patrie za Slovenijo in Hrvaško, po poročanju Dela piše, da Rield predlaga, da Jure dobi 1,5 odstotka, WW in dr. Z ter "organisation" skupaj pet odstotkov, RHG pa dva odstotka. Po pisanju časopisa naj bi bil Jure Jure Cekuta, WW Walter Wolf, dr. Z Jože Zagožen, "organisation" SDS, RHG pa Riedl Handelsgesselschaft.

"J pričakuje denar za pokojnino"
Ob tem naj bi Riedl zapisal, da se bo WW sestal z Jn (ki naj bi bil po pisanju časopisa Janez Janša), saj vrednost Jn-jevega predloga znaša 80 odstotkov odločitve. Iz zapisnika sestanka na Dunaju iz junija 2005 pa naj bi bilo razvidno, da se bo Cekuta osredotočil na oddelek za logistiko na obrambnem ministrstvu, Wolf pa bo poskrbel za povezave z vodilnimi politiki, kar naj bi vključevalo Janšo in obrambno ministrstvo, ter ključne svetovalce, Zagožna in Andreja Ocvirka. Delo poroča tudi, da naj bi akterji v zadevi Patria za Janšo res uporabljali črko J, kar naj bi bilo razvidno iz enega od Niitynenovih zapisnikov, češ da J zares pričakuje denar za pokojnino.

Januarja 2005 naj bi se na Dunaju sešli Niitynen, Riedl in Wolf, ki sestanek zanika, ter ugotovili, da so v novi slovenski vladi isti svetovalci, kot so bili pri projektu Pandur, ko sta Wolf in Cekuta zastopala Steyr kot Riedlova svetovalca v Sloveniji. Riedl naj bi tako za svetovalce v poslu Patria predlagal iste ljudi. Po podatkih časopisa naj bi se Wolf zavezal, da bo govoril z Zagožnom in pritegnil njegovo pozornost, njegov vpliv pa v korist Patrii uporabil na obrambnem ministrstvu.

Wolf: Moje podjetje prejelo 4,2 odstotka, za SDS ne vem
Walter Wolf je za časopis povedal, da so Riedlove navedbe čista neumnost. Sam od projekta ne dobi čisto nič, njegovo liechtensteinsko podjetje ICB pa od posla dobi 4,2 odstotka. Tri odstotke oziroma pol odstotka več dobi Riedl, Cekuta pa en odstotek, je dejal Wolf in dodal, da za SDS ali kogar koli drugega ne ve, saj od njega ali od ICB-ja niso prejeli nič.

Ponovil je, da nikdar ni govoril z Janšo ali se z njim srečal, pa tudi z Niitynenom ne. Med drugim naj bi Riedl v enem izmed sporočil Niitynenu leta 2005 zapisal, da Wolf odhaja prihodnji teden v Kanado in da bi pred odhodom želel imeti dogovor, da bi lahko nekaj pokazal dr. Z-ju, ki bo veselo novico sporočil J-ju. Wolf pravi, da naj, če je res pisal takšne neumnosti, vprašajo Riedla. Tudi Jože Zagožen je zanikal povezanost z vsebino omenjenih dokumentov. Dejal je, da je vsa elektronska pisma že videl na zaslišanju, in pojasnil, da se je vlada takrat zamenjala in so se morali akterji na hitro prestrukturirati. Kriminalisti so mu zasegli računalnik, prenosni telefon in urnik, iz katerega je, tako Zagožen, razvidno, kdaj je kje bil. Če kaj ne bi držalo, bi hitro ugotovili, z Wolfom pa se o Patrii sploh ni pogovarjal, je dejal.

Kriminalisti razpolagajo z dokumenti
Delo ob koncu članka še piše, da z dokumenti, o katerih pišejo, razpolagajo tudi kriminalisti, in dodaja, da njihovi viri niso mogli potrditi, ali je bila nameravana razdelitev podkupnin res izpeljana, zagotovili pa so, da je bil razrez denarja od podkupnin res takšen, kot je zapisan v Riedlovem elektronskem sporočilu Niitynenu.

Afera Depala vas in afera Patria je ena in ista zgodba z istimi akterji in istimi cilji, t.j. Janeza Janšo odstraniti iz političnega prizorišča

Jože Zagožen
Gost v studiu: Janez Janša
Nova "zapisnikarska" epizoda v zadevi Patria