Jože Studenčnik in Milan Švajger naj bi se pri Dragu Kosu pritoževala nad domnevnimi koruptivnimi dejanji v primeru izbire Patrie. Foto: MMC RTV SLO
Jože Studenčnik in Milan Švajger naj bi se pri Dragu Kosu pritoževala nad domnevnimi koruptivnimi dejanji v primeru izbire Patrie. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos o sestanku z nekdajim in zdajšnjim prvim možem Sistemske tehnike, Jožetom Studenčnikom in Milanom Švajgerjem.

Časnik Delo objavlja naslednji del kopije zapisnika zaslišanja predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa aprila lani na Finskem. Med drugim je Kos dejal, da sta k njemu prišla takratni direktor Sistemske tehnike Studenčnik in njegov namestnik Milan Švajger, ki je direktor tega podjetja danes. Po Kosovih navedbah sta oba obtoževala takratnega premierja Janeza Janšo, zaradi česar so ju morali na komisiji pomiriti. Pritoževala naj bi se namreč nad koruptivnimi dejanji v primeru izbire Patrie. "Bila sta čisto iz sebe," je finskim kriminalistom povedal Kos. Studenčnik in Švajger naj bi na protikorupcijsko komisijo odšla zato, ker policiji nista zaupala.

Studenčnik je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da sta bila s Švajgerjem res pri Kosu. Tam so se po njegovih besedah pogovarjali marsikaj in ena izmed tem je bila povezana tudi z "raznimi govoricami, ki so se takrat pojavljale okrog podkupnin". Te govorice pa so se nanašale tudi na Janšo.

"Govorice so bile na Koroškem posebno aktualne"
Studenčnik je še dodal, da na policijo nista šla, ker nista imela dokazov, normalno pa se mu zdi, da so "te informacije nekomu prenesli, da malo pogleda, kaj je res in kaj ni". Govorice, da naj bi Janša prejel podkupnino, so bile na Koroškem še posebej aktualne, je dejal. Pojasnil je, da so potem, ko so posel izgubili, namreč na najrazličnejše načine, tudi z vlaganjem tožb, poskušali postopek obrniti sebi v korist. "To je bilo iskanje nečesa, da bi tok dogodkov obrnili sebi v prid," je povedal Studenčnik.

"Navijanje" za Patrio?
Delo danes prinaša še druge novosti iz zaslišanja Draga Kosa na Finskem. Na testiranju oklepnikov naj bi komisija, ki je izbirala med konkurenčnima oklepnikoma, po Kosovih navedbah vidno "navijala" za vozilo Patrie, vendar so ljudje, ki so to prišli povedat protikorupcijski komisiji, o tem govorili z velikim strahom in prosili, da lahko ostanejo anonimni. To naj bi prosil tudi Zdenko Pavček.

Kos: Strah za svoja življenja
Kos je šel še dlje in dejal celo: "Ko je postalo jasno, da so bili nekateri rezultati testiranja konkurenčnih oklepnikov spremenjeni (v prid Patrii), je Sistemska tehnika testnim voznikom Patrie - vsi so zaposleni v Slovenski vojski - ponudila vse, da bi dobila njihove prvotne ocene s testiranj. Celo službe. Vozniki so jim odvrnili, da ne bodo govorili, ker jih bodo ubili. Torej, niso se bali le za svoje službe, temveč tudi za svoja življenja."

Objava zapisnika je sprožila številne odzive. Brigadir Tone Krkovič jih je označil za "ostudno laž", Darko Njavro pa je Kosu očital, da je "lažnivec, goljuf in prevarant", zaradi česar je Kos pozneje sporočil, da bo Njavra kazensko preganjal. Predsednik SDS-a Janez Janša pa je izrazil pričakovanje, da bo zoper Kosa ukrepalo državno tožilstvo. Navedbe Kosa je za neresnične označil tudi nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, medtem ko jih je Marko Kryžanowsky ocenil za izkrivljene.

Drago Kos o sestanku z nekdajim in zdajšnjim prvim možem Sistemske tehnike, Jožetom Studenčnikom in Milanom Švajgerjem.