Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Neprevozne so ceste Maribor–Dravograd pri Velki in Ožbaltu, Dravograd–Slovenj Gradec v Otiškem Vrhu in Ravne–Dravograd. Prav tako so za splošni promet še vedno zaprte povezave od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Zaprte so še ceste Ljubljana–Dol, Kamnik–Stahovica in Spodnje Stranje–Stahovica, Logatec–Žiri, Begunje–Bistrica pri Tržiču, Majšperk–Stanečka vas in Ptuj–Zavrč pri Borlu. Prav tako je zaprta relacija Razkrižje–Srednja Bistrica, Zameško–Kostanjevica, povezava prelaz Pavličevo sedlo–Solčava–Luče–Radmirje. Debro–Reč, v Laškem pa je popravljen podvoz pod Železnico.

Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Neprevoznih še 75 odsekov cest

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek si je ogledala dela na določenih cestnih odsekih. Na poti iz Škofje Loke v Poljansko dolino sanirajo poškodovan most pri Brodeh. Na tem mestu poteka enosmerni obvoz po lokalni cesti Zminec–Gabrk. Kot je povedala ministrica, bo most na glavni regionalni cesti še danes ali pa najkasneje v torek saniran do te mere, da bo vsaj polovično prevozen.

Po informacijah, ki jih ima, je bilo v nedeljo po Sloveniji neprevoznih še 75 odsekov cest, najslabši pa je položaj na Koroškem in v zgornji Savinjski dolini. Kot je povedala, sta ljudem ves čas na voljo tako brezplačna telefonska števila (19 70) kot spletna stran z ažuriranimi podatki, kateri odseki cest so zaprti in kateri so delno prevozni. Ob tem apelira na ljudi, naj zaradi varnosti te podatke in oznake upoštevajo in se po neprevoznih cestah ne premikajo.

Vozniki naj se za informacije obračajo na promet.si, saj informacije, ki jih prikazuje na primer aplikacija GoogleMaps, niso točne.

Težave v železniškem prometu

Zaradi posledic neurij je na nekaterih relacijah železniški promet še vedno oviran, prav tako zaprte lokalne ceste otežujejo izvajanje nadomestnih avtobusnih prevozov. Svetujejo vam, da preverite stanje v prometu, preden se odpravite na pot. Dodatne informacije in obvestila za posamezne relacije najdete na povezavi.

Delavci Slovenskih železnic sicer hitijo s saniranjem škode. Zvečer načrtujejo odprtje levega tira železniške proge na odseku Litija–Sava, ki je poškodovan v dolžini stotih metrov. Sanacija desnega tira, ki je poškodovan v dolžini dveh kilometrov, bo trajala dalj časa. Na relaciji Trbovlje–Litija poteka nadomestni avtobusni prevoz.

Danes so odprli progo Celje–Velenje. Na njej sicer velja režim počasne vožnje, saj še ni v celoti sanirana.

V torek zvečer pa naj bi odprli tudi progo Sežana–Jesenice. Goriško progo so odprli na odseku Sežana-Bohinjska Bistrica. Sanirajo tudi odsek Bohinjska Bistrica-Jesenice, ki bo odprt predvidoma v večernih urah.

Koroška proga medtem ostaja zaprta. Zaposleni Slovenskih železnic se trenutno prebijajo od Ruš proti Prevaljam. Obvoza in nadomestnega prevoza ni, saj nekatere ceste niso neprevozne.

Ponekod prekinjen medkrajevni avtobusni promet

Prav tako ne vozijo nekatere linije medkrajevnega avtobusnega prometa na Koroškem, v Zgornji Savinjski dolini, delno na Gorenjskem pri Škofji Loki in na Ptujskem.

Koncesionar Nomago na Koroškem izvaja samo linije iz Slovenj Gradca proti Velenju, Celju in Ljubljani. Medtem pa ne izvaja nobene od ostalih linij v Mežiški in Dravski dolini. Prav tako ne izvaja linij v Zgornji Savinski dolini.

Arriva ne izvaja prevozov na relacijah Ptuj-Turški Vrh, Ptuj-Cirkulane, Škofja Loka-Žiri, Rovte-Žiri ter na območju Gornjega Grada in Kamniške Bistrice. Postajališče Videm/Ljubljana je do nadaljnjega ukinjeno, avtobus na relaciji Radlje ob Dravi-Maribor trenutno se vozi do Lovrenškega mostu. Na relaciji Jurovski Dol-Jakob poteka obvoz na relaciji Hrastovec-Močna-Vukovje, izpusti se postajo Jurovski Dol-Ketiš.