Nekatere bolnišnice že zapirajo covidne oddelke

2. novembra so zaradi vdora virusa čez noč postali enota za zdravljenje covida-19 in nato zdravili 108 bolnikov, kar je predstavljalo velik izziv in stres za zaposlene, ki sicer niso vajeni dela v podobnih razmerah. Oddelek za hipertenzijo je bil na začetku novembra popolnoma zaseden – tu običajno ležijo bolniki z zapleti zaradi visokega krvnega tlaka. Nato pa so naključno odkrili prvega asimptomatskega bolnika, okuženega z novim koronavirusom. Kmalu se jih je okužilo še več.

"Tako je temu sledil plaz in dobili smo covidni oddelek," se spominja Jana Brguljan Hitij, predstojnica oddelka za hipertenzijo UKC-ja Ljubljana. Nekaj je bilo tudi improvizacije – tudi z zaščitno opremo. Dobili so nova vrata za boljšo izolacijo, za katerimi je bila rdeča cona. "Hkrati ko smo že obravnavali covidne bolnike, smo imeli določena gradbena dela. Vsega smo se morali nekako dodatno priučiti, učiti, zelo stresno je bilo, moram reči," pa je povedala Ernica Jovanović, glavna sestra kliničnega oddelka za hipertenzijo.

Sorodna novica Sedemurna izmena na covidnem oddelku: Matejina agonija, Janijev cmok in jaz v megli

Kaj pa je bilo v tem času z bolniki s hipertenzijo? Ohranili so ambulantno obravnavo. "Vsi drugi bolniki pa so bili konvertirani na internistično prvo pomoč, od tam smo potem, kar zadeva naše delovanje hipertenzije, delovali s konziliarnim telefonom," pojasni Brguljan Hitijeva.

V času, ko je bila epidemija na vrhuncu, je tudi manj bolnikov iskalo pomoč, vendar pa se to po besedah predstojnice oddelka trenutno vrača kot bumerang. "Zdaj pa se te posledice poznajo in zato je število ljudi, ki prihajajo na internistično prvo pomoč, zelo veliko."

Velik zalogaj pa ni bilo le spreminjanje v covidni oddelek, ampak tudi spreminjanje nazaj v oddelek za hipertenzijo, priznava sogovornica: "Potrebno je bilo uplinjenje vseh naših sob, ki so bile spremenjene v covidne sobe, pri vsaki postelji, ki je šla ven iz rdeče cone, so morala biti najprej koleščka prebrisana, potem je šla v klet na čiščenje v posteljno postajo."

Zdaj so torej ti prostori vrnjeni bolnikom s hipertenzijo, tu ležijo tudi bolniki z zapleti po prebolelem covidu. Del bolnišnice Petra Držaja ostaja covidna bolnišnica – hospitaliziranih je še 40 bolnikov s covidom-19, na vrhuncu so jih zdravili 110.